Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΜΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ,Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ,ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ (ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ)




Αθήνα
Δύο φοιτητές τραυματίστηκαν στο κεφάλι, στη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης στη Νομική το πρωί της Πέμπτης. Οι φοιτητές έλαβαν απόφαση την Τετάρτη για κατάληψη της σχολής, αλλά, μετά από εντολή των πρυτανικών αρχών του ΕΚΠΑ, έξω από το κτίριο παρατάχθηκαν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., που έκαναν χρήση χημικών και βίας
για να μην επιτρέψουν στους φοιτητές να εισέλθουν στο κτίριο.


(φωτ. Μ.Μυρίλλας/ SOOC)
Η πρώτη αστυνομική επέμβαση πραγματοποιήθηκε περίπου στις 08:30, όταν οι φοιτητές επιχείρησαν να εισέλθουν στο κτίριο για να υλοποιήσουν την απόφασή τους για κατάληψη. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών για να τους απωθήσουν.
Στη συνέχεια, οι φοιτητές, κρατώντας πανό, κατέλαβαν μία λωρίδα κυκλοφορίας της Ακαδημίας, αλλά δυνάμεις της αστυνομίας τους περικύκλωσαν και τους απώθησαν με τις ασπίδες τους, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος.

Περίπου στις 09:30 πραγματοποιήθηκε δεύτερη επέμβαση της αστυνομίας, με στόχο να διαλυθεί η ομάδα των φοιτητών που βρίσκεται πλέον στον παράδρομο της Ακαδημίας. Στη διάρκεια της επιχείρησης, δύο φοιτητές τραυματίστηκαν στο κεφάλι από επίθεση των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. Ο ένας εκ των δύο μεταφέρεται σε νοσοκομείο.

Από τις 10:30, επικρατεί ηρεμία στην περιοχή. Οι φοιτητές εξετάζουν το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας το απόγευμα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται γενικές συνελεύσεις σε σχολές για να αποφασιστούν καταλήψεις.

Φωτογραφίες από τους δύο τραυματισμένους φοιτητές και από το Δρομογράφο





. Η απόφαση να κλείσει η Νομική από σήμερα, Πέμπτη, έως την Τρίτη, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου ελήφθη χθες από τις πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ. Είχε προηγηθεί η απόφαση των φοιτητών της Νομικής για κατάληψη.


. Μετά την εντολή του πρύτανη Θ.Φορτσάκη, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και κλούβες της ΕΛ.ΑΣ. παρατάχθηκαν έξω από το κτίριο της Νομικής από το βράδυ της Τετάρτης και το πρωί της Πέμπτης απέτρεψαν με τη χρήση χημικών την είσοδο των φοιτητών στο κτίριο.

Ανάλογη απόφαση για κλείσιμο του κτιρίου της ΑΣΟΕΕ από σήμερα έως την Τρίτη έχει ληφθεί και από τις πρυτανικές αρχές του Οικονομικού Πανεπιστημίου. Ήδη, το κτίριο της ΑΣΟΕΕ βρίσκεται υπό αστυνομικό κλοιό.

Σήμερα είχε προγραμματιστεί συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου της ΑΣΟΕΕ, προκειμένου να ληφθεί απόφαση για κατάληψη.

Όπως προκύπτει, μόνο το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο θα είναι ανοιχτό στη διάρκεια των τριήμερων εκδηλώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου, που θα κορυφωθούν με την πορεία στην αμερικανική πρεσβεία τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 7.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός για το τριήμερο.

Η απόφαση των πρυτανικών αρχών του ΕΚΠΑ και της ΑΣΟΕΕ για αποκλεισμό των κτιρίων εν όψει 17ης Νοεμβρίου, έρχεται σε συνέχεια των αποφάσεων του πρύτανη του ΕΚΠΑ Θ.Φορτσάκη για την φρούρηση του Ιδρύματος, η οποία έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.

Αντιδράσεις για τα επεισόδια

«Η νομιμότητα θα επιβληθεί επειδή το θέλει ο ελληνικός λαός, αυτό απαιτούν οι Έλληνες φορολογούμενοι» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, για την αποκατάσταση της τάξης στα πανεπιστήμια.

«Όσοι πιστεύουν ότι θα επιβάλουν τον νομό της ζούγκλας στα πανεπιστήμια, ας το μάθουν μια για πάντα και να το βάλουν καλά στο μυαλό τους: άλλο χώρος μάθησης και άλλο χώρος καταλήψεων» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Τα επεισόδια κατήγγειλε με ανακοίνωσή της η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας: «Καταγγέλλουμε την τελείως απρόκλητη και αυθαίρετη επίθεση των ΜΑΤ σε φοιτήτριες και φοιτητές, έξω από το κτίριο της ΝΟΠΕ σήμερα το πρωί, καθώς και τον άγριο ξυλοδαρμό φοιτητή έξω από το κτίριο της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ πριν λίγη ώρα και χωρίς να υπάρχει η οποιαδήποτε ένταση απο πλευράς φοιτητών».

«Κυβέρνηση και Πρυτανικές αρχές, με πρωτοπορία του αυταρχισμού τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ κ. Φορτσάκη, ξυπνάνε μνήμες από σκοτεινές εποχές, λίγες μόλις μέρες πριν τον εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου που έβαλε τις εποχές αυτές μια για πάντα στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας! Η νεολαία δεν θα τρομοκρατηθεί» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Τα επεισόδια κατήγγειλε το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του: «Καταγγέλουμε την προκλητική ενέργεια των πρυτανικών αρχών του ΕΚΠΑ και της ΑΣΟΕΕ, να αναστείλλουν τη λειτουργία των συγκεκριμένων σχολών με το πρόσχημα της "πρόκλησης επεισοδίων", μπροστά στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

»Την απόφασή τους αυτή δεν δίστασαν να την υλοποιήσουν επιστρατεύοντας τα ΜΑΤ, με τα οποία περικύκλωσαν τις σχολές και τους φοιτητές, στους οποίους μάλιστα επιτέθηκαν και χτύπησαν τη στιγμή που προσπάθησαν να μπουν στις σχολές τους για την πραγματοποίηση των προγραμματισμένων μαθημάτων και δραστηριοτήτων των συλλόγων τους.




Η επέμβαση της Αστυνομίας και τα επεισόδια με τους φοιτητές στη Νομική προκάλεσαν... εκρήξεις στη Βουλή. Επεισόδιο ανάμεσα στην Ζωή Κωνσταντοπούλου, το Θοδωρή Δίτσα και τον προεδρεύοντα Γιώργο Καλαντζή αλλά και με τον Κώστα Μαρκόπουλο.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Θοδωρής Δρίτσας από το ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε την Κυβέρνηση για τα πρωινά επεισόδια στο Νομική Σχολή Αθηνών. «Σήμερα είχαμε μια απίστευτη αστυνομική καταστολή έξω από τα Πανεπιστήμια. Έχουμε βαρύτατους τραυματισμούς φοιτητών, ένας μάλιστα κινδυνεύει να χάσει το μάτι του (…) Η κυβέρνηση όμως επιλέγει την επίδειξη αυταρχισμού λίγες μέρες πριν την επέτειο του Πολυτεχνείου» είπε χαρακτηριστικά, ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου με φωνασκίες από τα έδρανα προκάλεσε τον παριστάμενο υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου να απαντήσει… «Πως η αστυνομική επέμβαση έγινε στη Νομική Σχολή; Ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν μπορεί να κωφεύει…» φώναζε.
Μετά τη λήξη της παρέμβασης του κ. Δρίτσα, τον λόγο ζήτησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, χωρίς να της τον δώσει ο προεδρεύων, Γ. Καλαντζής, με συνέπεια να... ανάψουν τα αίματα! Το προεδρείο έκλεισε τα μικρόφωνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία κατηγόρησε τον κ. Καλαντζή για «φίμωση».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να καταλάβει ότι υπάρχουν νόμοι, οι νόμοι θα εφαρμόζονται. Να το καταλάβετε είμαστε κράτος δικαίου, εάν υπάρχουν υπερβάσεις του νόμου από τις Αρχές και αυτό θα ελεγχθεί. Τελεία και παύλα» απάντησε ο Χαρ. Αθανασίου και στο βήμα ανέβηκε ο βουλευτής της Ν.Δ. Κ. Μαρκόπουλος, ο οποίος ωστόσο διακόπτονταν συνέχεια από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσα και Ζ. Κωνσταντοπούλου.

«Ηρεμήστε κ. Δρίτσα, επειδή είμαι γιατρός σας το λέω…» ξεκίνησε να λέει ο κ. Μαρκόπουλος, όμως οι φωνές συνεχίστηκαν… «Εσείς είστε με τους απέξω, εμείς με τους μέσα, τους μαθητές… Είστε με την τρομοκρατία, τις καταλήψεις, την ανομία!» αντέδρασε ο βουλευτής της Ν.Δ. και καθώς οι φωνές από τον ΣΥΡΙΖΑ «δυνάμωναν» αποχώρησε από το βήμα, ενώ στη συνέχεια από το έδρανο του ανέβασε ακόμη περισσότερο τους τόνους… «Τι είστε, οι τρομοκράτες της αίθουσας; Εντάξει είστε οι τρομοκράτες του έξω, όχι και της αίθουσας!» είπε, ενώ χαρακτήρισε τους φοιτητές που καταλαμβάνουν τα πανεπιστήμια «προεόρτια τρομοκρατίας».

Την αστυνομική επέμβαση κατήγγειλε και η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, σημειώνοντας πως «το δόγμα «νόμος και τάξη» στοχεύει στο χτύπημα συλλογικών δράσεων και δεν πρέπει να περάσει…».





Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη. Ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Εάν ναι  κοινοποιήστε το!
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

ΚΟΜΠΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου