Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Τρελά κορίτσια στο Παρίσι

Τρελά κορίτσια στο Παρίσι
μιλάμε για πολύ σκληρή διαπραγμάτευση,
χωρίς καλσόν αυτή την φορά για να μην υπάρχει κίνδυνος σκισίματος


 Το ενδεχόμενο παράτασης του μνημονίου για μερικές μέρες ή εβδομάδες μετά το τέλος του έτους άφησε ανοιχτό ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος, σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος η παράταση του μνημονίου είναι πιθανή «για τεχνικούς λόγους».
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για την αποτίμηση των εξελίξεων μετά τις συναντήσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας με την τρόικα στο Παρίσι, συμμετείχαν επίσης οι υπουργοί Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης.
Νωρίτερα το ρεπορτάζ:
ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΑΜΑΡΑ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – ΤΟ “ΠΑΡΙΣΙ” ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΤΙ ΖΗΤΑ Η ΤΡΟΙΚΑ
Στις δέκα το πρωί, θα πραγματοποιηθεί κρίσιμη από όλες τις πλευρές  συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, προκειμένου να σχεδιαστούν οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, μετά το “ναυάγιο” των Παρισίων.  Σαμαράς και Βενιζέλος θα προσπαθήσουν να σχεδιάσουν τη στρατηγική που θα «συνδέει» τη συμφωνία με την Τρόικα με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την αποφυγή ενδεχόμενου πολιτικού «ατυχήματος».
Το πιο πιθανό σενάριο θεωρείται η παράταση του υπάρχοντος προγράμματος. Το μεγάλο ερωτηματικό, που  θα καθορίσει και τις πολιτικές εξελίξεις, είναι η χρονική διάρκεια αυτής της παράτασης και οι όροι που θα την συνοδεύουν.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να υποβαθμίσει το ζήτημα, κάνοντας λόγο για μια πιθανή μικρή επιμήκυνση του προγράμματος μέχρι ένα μήνα εξαιτίας τεχνικών ζητημάτων, την ίδια ώρα όμως που οι εταίροι πιέζουν για μεγαλύτερο διάστημα, έως και έξι μηνών,

Τρόικα: “Μείωση συντάξεων ή ΦΠΑ 13% στα νησιά – Όχι δόσεις στις επιχειρήσεις”
 Η τρόικα ζητά την  εξαίρεση των επιχειρήσεων  από το νόμο των 100 δόσεων  και είτε τη μείωση των συντάξεων είτε  εναλλακτικά, την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά από 6,5 στο 13%


EuroWorkingGroup σήμερα

Σήμερα επίσης συνεδριάζει και EuroWorkingGroup και ενόψει της διαφαινόμενης αδυναμίας να υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας, η ελληνική πλευρά ετοιμάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, σε τεχνικό επίπεδο εναλλακτικές προτάσεις για την παράταση του ελληνικού προγράμματος που θα πρέπει να απασχολήσει το Eurogroup στις 8/12.

Επιμένει η τρόικα στο δημοσιονομικό κενό
Μεγαλύτερο αγκάθι στις διήμερες συνομιλίες ήταν κατά πληροφορίες το δημοσιονομικό κενό του 2015 (το υπολογίζουν περίπου στα 2,5 δισ.ευρώ) για το οποίο οι τροϊκανοί άσκησαν αφόρητες πιέσεις. Η Αθήνα υποβαθμίζει το δημοσιονομικό κενό σε περίπου 350 εκατ. ευρώ και θεωρεί ότι καλύπτονται χωρίς να χρειαστεί η επιβολή νέων μέτρων το 2015. Τα επιχειρήματα της ομάδας Χαρδούβελη, όπως ότι θα επιτευχθούν καλύτερα έσοδα από την ρύθμιση για τακτοποίηση αυθαιρέτων (μετά και την ευνοϊκή για την κυβέρνηση δικαστική έκβαση) αλλά και μεγαλύτερα από όσα υπολογίζει η Τρόικα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ και λόγω της Ανάπτυξης, δεν πείθουν τους δανειστές.
Όπως μεταδίδει το protothema.gr, οι δανειστές δεν κάνουν πίσω αν δεν ληφθούν νέα μέτρα, σύμφωνα με μέλος της ελληνικής διαπραγματευτικής αποστολής. Η ίδια πηγή πάντως, δεν απέκλειε να συμφωνηθεί η επιστροφή του κλιμακίου των δανειστών στην Αθήνα συντόμως.
ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
Τι παίζεται στην κρίσιμη συνάντηση κυβέρνησης – τρόικας στο Παρίσι – Οι ελληνικές θέσεις
Σε εξέλιξη  η κρίσιμη διαπραγμάτευση ανάμεσα στην ελληνική αντιπροσωπεία και την τρόικα στο Παρίσι. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν έως αργά το βράδυ και αύριο το πρωί.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στη συνάντηση στα γραφεία της Ελλάδος στον ΟΟΣΑ στο Παρίσι θαπαρουσιάσει παρεμβάσεις ύψους 1 δισ. ευρώ, οι οποίες εκτιμάται πως θα επιτρέψουν να γεφυρωθεί το χάσμα για το δημοσιονομικό κενό 2015.
Ωστόσο, η τρόικα ζητά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, όπως αλλαγές στο ασφαλιστικό, στα εργασιακά και στο καθεστώς του ΦΠΑ.
Ο Γκίκας Χαρδούβελης αναμένεται να τονίσει πως δεν υπάρχουν πολιτικές και κοινωνικές αντοχές για νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Η ελληνική πλευρά θα αντιπροτείνει παρεμβάσεις που αφορούν σε εξοικονομήσεις από τη Γενική Κυβέρνηση και έσοδα του Πράσινου Ταμείου από νομιμοποίηση αυθαιρέτων.
Μετά τη συνάντηση της Δευτέρας μεταξύ Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου κυβερνητικές πηγές επέμεναν πως είναι ρεαλιστικός ο στόχος η αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου. Οι τροϊκανοί βέβαια εκτιμούν ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός του 2014 είναι ανέφικτη, όπως ανέφικτη είναι η γεφύρωση των διαφορών έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου 2014.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν καταγράφεται ενιαία γραμμή στην διαπραγμάτευση από τους ξένους παράγοντες που εμπλέκονται σε αυτήν ενώ κρίσιμος θεωρείται ο παρασκηνιακός ρόλος του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε ένα «παιχνίδι ισορροπιών» μεταξύ των Μέρκελ, Σόιμπλε, Λαγκάρντ, Ντράγκι, Ρέντσι και λοιπών στο ελληνικό πρόβλημα χρέους με φόντο την ευρύτερη κατάσταση στην ευρωζώνη.
Πλέον όλα τα σενάρια κατατείνουν στο ότι η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 18 Δεκεμβρίου θα ζητήσει την παράταση του ισχύοντος προγράμματος για κάποιες εβδομάδες, ώστε να επικυρωθεί η συμφωνία με την τρόικα εντός του Ιανουαρίου. Ωστόσο, το εάν αυτό θα γίνει αποδεκτό ή όχι θα το γνωρίζει η ελληνική πλευρά το βράδυ της προσεχούς Πέμπτης 27 Νοεμβρίου μετά την ολοκλήρωση του Euroworking Group που θα διαμορφώσει την ατζέντα του Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΙ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Στο Βερολίνο επικρατεί αισιοδοξία ότι οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την τρόικα θα οδηγήσουν σε αποτελέσματα που θα επιτρέψουν τους υπουργούς Oικονομικών της ευρωζώνης στις 8 Δεκεμβρίου να πάρουν μια απόφαση.
Χαρακτηριστικά λέγεται ότι πάντα τα πράγματα είναι συναρπαστικά στην περίπτωση της Ελλάδας, αλλά τελικά πάντα βρίσκεται μια διέξοδος. Όπως τονίζεται ακόμη η όποια συμφωνία σε τελική ανάλυση θα αποφασιστεί με πολιτικά κριτήρια. Πάντως, κανείς στη γερμανική πρωτεύουσα δεν πιστεύει στα σοβαρά ότι η Αθήνα θα διακινδύνευε να χαθούν οι επίπονες προσπάθειες, τις οποίες έχει καταβάλει ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια.

«Θα πρέπει να υπάρξει μια μεταβατική φάση»

Ως προς την εικόνα της τρόικας στην Ελλάδα, το Βερολίνο έχει γνώση για το πόσο μισητή είναι στους Έλληνες λόγω των σκληρών μέτρων που έχουν επιβληθεί. Παρόλα αυτά θα πρέπει όμως να αναγνωριστεί ότι η τρόικα συνέβαλε στη χάραξη ενός επιτυχημένου δρόμου αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις. Αυτή η πορεία θα πρέπει να γίνει μη ανατρέψιμη.
Προς το δικό της συμφέρον η Ελλάδα δεν θα πρέπει να επιδιώξει ένα «dirty exit», δηλαδή μια άμεση έξοδο από τη δανειακή σύμβαση αρνούμενη τα υπόλοιπα του δανείου από το ΔΝΤ. Όπως υπενθυμίζεται, μια ανάλογη ανακοίνωση του έλληνα πρωθυπουργού πρόσφατα είχε οδηγήσει σε θεαματική άνοδο των επιτοκίων για ελληνικά ομόλογα.
Κατά την άποψη του Βερολίνου θα πρέπει να υπάρξει μια μεταβατική φάση έως ότου η Ελλάδα επιστρέψει στις χρηματαγορές.
Το τρέχον πρόγραμμα πάντως θα πρέπει να εφαρμοστεί ως έχει. Και αυτό ανεξάρτητα από τις πολιτικές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει εντός της χώρας.

DEUTSCHE WELLE – Παναγιώτης Κουπαράνης,


ΓΚ. ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ: ΗΡΘΑΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ
Αισιόδοξος για πρόοδο στο Παρίσι εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης προσερχόμενος στη Villa Said, έδρα της ελληνικής αντιπροσωπείας στον ΟΟΣΑ. Όπως δήλωσε «το δημοσιονομικό κενό είναι θέμα που θα κλείσει. Θα το συζητήσουμε».
«Ήλθαμε να κλείσουμε το βιβλίο» δήλωσε στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε ότι «Κάνουμε πρόοδο και τη συνεχίζουμε. Σκοπός είναι να κλείσουμε την αξιολόγηση. Τα θέματα είναι διάφορα, σκοπός είναι να συνεχισθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας παράλληλα με δημοσιονομική εξυγίανση και όλες τις δομικές μεταρρυθμίσεις»



.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη. Ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Εάν ναι  κοινοποιήστε το!


Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.
ΟΜΑΔΑ ΚΟΜΠΡΑ
πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου