Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Η μεγαλύτερη συνιστώσα του Σύριζα είναι οι πρώην Πασόκοι.

Μεγάλη συζήτηση άνοιξε στην πλευρά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για την αυτοδιάλυση των Συνιστωσών. Ο Μανώλης Γλέζος θέλει να παραμείνουν οι Συνιστώσες, καθώς, όπως υποστηρίζει αυτές απογείωσαν τον Σύριζα. Πριν τις Συνιστώσες ο Συνασπισμός ήταν ένα κόμμα μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, που με το ζόρι έμπαινε στην Βουλή.

Από την πλευρά του ο  κ. Τσίπρας δεν θέλει πια τις συνιστώσες, καθώς επιθυμεί ο Σύριζα να έχει μια συμπαγή γραμμή, όταν απευθυνθεί στο εκλογικό σώμα ως εν δυνάμει κόμμα εξουσίας. Απαντώντας στον κ. Γλέζο, είπε πώς, «οι νίκες έχουν πολλούς πατεράδες. Ας πιστεύει ο καθένας ότι σε αυτόν οφείλεται η επιτυχία».
 
Γεγονός είναι ότι ο Σύριζα είναι ένα κόμμα που εκτινάχθηκε δημοσκοπικά, για δύο λόγους: ο ένας είναι ότι έχει έναν χαρισματικό αρχηγό, που τραβάει ψήφους από κόσμο που δεν έχει ιδέα τι είναι οι Συνιστώσες και τι συμβαίνει στο εσωτερικό του Σύριζα. Ο άλλος- και βασικότερος- ότι ο περισσότερος κόσμος του ΠΑΣΟΚ εγκατέλειψε την παράταξη που στήριζε παραδοσιακά.
 
Επομένως, το φαινόμενο της ανόδου του Σύριζα απλά συνέπεσε με την παρουσία των συνιστωσών. Μπορεί για ένα διάστημα να ανέβασε το ριζοσπαστικό προφίλ του κόμματος, σε μια περίοδο που αυτό αναζητούσε ταυτότητα στον χώρο της αριστεράς, όπου κυριαρχούσε το ΚΚΕ και να το έκανε πιο ελκυστικό σε νέους και αμφισβητίες του συστήματος, αλλά αυτό από μόνο του το πολύ που θα του χάριζε, θα ήταν μια λιγότερο ψυχοβγαλτική είσοδο στην Βουλή.
 
Υπάρχει βέβαια και ο αντίλογος. «Ο Τσίπρας οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ από το 4,6% στο 26,9% επειδή είχε ριζοσπαστικό λόγο και επειδή οι συνιστώσες έδιναν στον ΣΥΡΙΖΑ προσβάσεις σε κοινωνικά οργισμένα στρώματα που δεν θα μπορούσε ποτέ να αποκτήσει μόνος του ο ΣΥΝ.» γράφει ο κύριος Δελαστίκ.
 
Ακόμα κι αν την δεχθούμε αυτή την άποψη, εξηγεί μόνο γιατί ο Σύριζα έγινε δεύτερο κόμμα. Δεν σημαίνει ότι θα καταφέρει να γίνει πρώτος, επιμένοντας σε αυτόν τον ριζοσπαστισμό. Το πιθανότερο είναι απλά να καταφέρει να μείνει δεύτερος, μέχρι να βγει ένα κόμμα, που να ξανασυσπειρώσει την κεντροαριστερά.
 
Και οι δύο απόψεις είναι βάσιμες πάντως κι αυτό δείχνει ότι ο Σύριζα είναι ενώπιον ενός διλήμματος πολύ δύσκολου. Δεν ξέρει αν πρέπει να συνεχίσει την ριζοσπαστική γραμμή που τον έφερε δεύτερο κόμμα. Ή αν πρέπει να βάλει νερό στο κρασί του, για να πείσει ότι είναι ένα κόμμα  που μπορεί να κυβερνήσει και όχι απλά ένα κόμμα αντίδρασης- με κίνδυνο όμως να χάσει και αυτά που κέρδισε.
 
Το μεγάλο ζήτημα όμως για το κόμμα, δεν είναι αν πρέπει να γίνει πιο ριζοσπαστικό ή πιο συστημικό. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι ακόμα κανείς δεν έχει καταλάβει τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει ο Σύριζα, σε περίπτωση που κυβερνήσει. Αλλά και οι ίδιοι, εκτιμώ, ότι έχουν περισσότερο μια λογική «βλέποντας και κάνοντας» αν ποτέ ανεβούν στην εξουσία, παρά ένα συγκεκριμένο σχέδιο. 
 
Επομένως, στην εσωκομματική κόντρα Τσίπρα- Γλέζου νομίζω ότι ο Τσίπρας έχει δίκιο. Αλλά και να μην είχε δίκιο, με όσα κατάφερε για το κόμμα του, θα ήταν παράλογοι οι Συριζαίοι να μην τον ακολουθούν σε ό,τι τους λέει. Όμως κάποια στιγμή πρέπει να εξηγήσει και στον απλό πολίτη τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει… Ποιο είναι το σχέδιο του για την χώρα. Τα καταστατικά του Σύριζα δεν αφορούν τον πολύ κόσμο. 



ΣΧΟΛΙΟ ΚΟΜΠΡΑ.....ΑΠ'' ΟΛΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΑΝΕΡΙ





.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη. Ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Εάν ναι  κοινοποιήστε το!


Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.



πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου