Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Καταδίκη της Ελλάδας για απάνθρωπη μεταχείριση κρατουμένων






Με δύο αποφάσεις του σήμερα, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα για  παράβαση των διατάξεων του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ, με βάση τις οποίες απαγορεύεται η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.


Υποχρέωσε την Ελλάδα να καταβάλει στον Α.Ε. 8.000 ευρώ, ως αποζημίωση για μη χρηματική βλάβη.
Η δεύτερη υπόθεση αφορούσε την προσφυγή του Βλαδίμηρου Κουταλίδη και τις συνθήκες κράτησής του στις φυλακές ενώ ήταν φορέας ηπατίτιδας C και στη συνέχεια, διαγνώστηκε ότι έπασχε από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Ο Βλ. Κουταλίδης συνελήφθη τον Ιούνιο του 2012, κατηγορούμενος για αδικήματα, με βάση τα οποία θα μπορούσε να καταδικαστεί μέχρι και 20 χρόνια φυλάκιση, αλλά δήλωσε ευθύς εξαρχής ότι ήταν φορέας της ηπατίτιδας C. Τον Νοέμβριο του 2012, υπέβαλε παρατηρήσεις προς στήριξη του αιτήματός του να μην υπερβεί η κράτηση του τους έξι μήνες, επισημαίνοντας ότι η κράτησή του στη φυλακή ήταν πιθανό να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη της υγείας του, δεδομένου ότι είχε ανακαλύψει ότι έπασχε και από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η αίτησή του για αποφυλάκιση με εγγύηση απορρίφθηκε τον Ιανουάριο του 2013, αλλά στις 3 Ιουνίου του ίδιου έτους αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση.

Σήμερα, ωστόσο, το Δικαστήριο, εκδικάζοντας την προσφυγή του, καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία και την ασφάλεια και την υποχρέωσε, να καταβάλει 3.000 ευρώ αποζημίωση για μη χρηματική ζημιά στον Κουταλίδη και να πληρώσει και 565 ευρώ για έξοδα και δαπάνες.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη. Ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Εάν ναι  κοινοποιήστε το!


Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.
ΟΜΑΔΑ ΚΟΜΠΡΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου