Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Γιατί οι τραπεζίτες δεν τρομάζουν από την άνοδο των spreads - Ριμπάουντ του χρηματιστηρίου (+7,21%) στις 931,81 μονάδες

Γιατί οι τραπεζίτες δεν τρομάζουν από την άνοδο των spreads - Ριμπάουντ του χρηματιστηρίου (+7,21%) στις 931,81 μονάδες
(UPD 17.19) Βελτιώνεται η εικόνα στην ελληνική κεφαλαιαγορά καθώς ανακάμπτουν σταδιακά τόσο τα ομόλογα όσο και οι μετοχές, με τις δεύτερες να έχουν σήμερα την πρωτοκαθεδρία.

Η απουσία πωλητών έχει επιτρέψει σε όσους αγόρασαν τις τελευταίες ημέρες, που θεώρησαν ότι ήταν ευκαιρία η πτώση, να καταγράφουν σημαντικές υπεραξίες βραχυπρόθεσμα. 
Η ελληνική αγορά ομολόγων και μετοχών έμεινε μετέωρη για 48 ώρες και έδωσε κέρδη σε αυτούς που τόλμησαν να αγοράσουν μετοχές την ώρα που όλα γκρεμίζονταν. Μάλιστα, οι ίδιοι Brokers- που έλεγαν ότι, τα ελληνικά ομόλογα είναι επισφαλή επειδή δεν βγαίνουν τα νούμερα εκτός Μνημονίου-  “χθες παρότρυναν την αγορά ελληνικών ομολόγων γιατί δεν θα ξαναδούμε τέτοιους τόκους”. Όπως πρόσθεταν η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει όταν τα δάνεια κατά  80% βρίσκονται στον επίσημο τομέα, ενω το 20% των ομολόγων αγγλικών δικαίου σε ιδιώτες.
Τις τελευταίες ημέρες έχουν αλλάξει χέρια εκατομμύρια μετοχών της μεγάλης Κεφαλαιοποίησης από hedge funds σε πιο μακροπρόθεσμους επενδυτές οι οποίοι αποτελούν και τη δεύτερη φουρνιά εισόδου στη χρηματιστηριακή αγορά. Αυτοί επενδύουν στην μακροπρόθεσμη σύγκλιση της Ελλάδας με την Ευρωζώνη και εξομάλυνσης της οικονομίας της ανεξάρτητα απ' τις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις και τις πολιτικές αναταράξεις. 
Σήμερα οι αγοραστές δείχνουν το πραγματικό τους «πρόσωπο» αφού η άνοδος ξεπέρασε το 8,11%. Η αγορά επέστρεψε στις 931 μονάδες, μετά από ένα μεγάλο ξεπούλημα στις μετοχές (14% σε τρεις ημέρες) και φαίνεται πως οι ενδιαφερόμενοι αλλά και οι traders επιδιώκουν τις ανοδικές τιμές, ώστε να βγει προσφορά από τους επενδυτές που ανησυχούν για το πολιτικό σκηνικό.
Ουσιαστικά τίποτα δεν έχει αλλάξει σε ότι αφορά τις πολιτικές ανησυχίες, ωστόσο σε οικονομικό επίπεδο οι αναφορές ότι η Αθήνα θα έχει απόθεμα για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, προσφέρει μια προστασία στους επενδυτές.
Από πλευράς, όμως, τεχνικής ανάλυσης η άνοδος αναμενόταν αφού η αγορά είχε υπερπουληθεί το τελευταίο διάστημα από τα funds τα οποία δεν ήθελαν να αναλάβουν το πολιτικό ρίσκο να παραμένουν στην Ελλάδα.
Σήμερα, η αγορά πήρε πίσω τις μισές απώλειες καθώς ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 931,81 μονάδες καταγράφωντας εκρηκτική άνοδο  7,21%  - ενω σε εβδομαδιαίο επίπεδο οι απώλειες ήταν της τάξης του 9,10%.
Ο FTSE 25 έκλεισε με κέρδη 7,34% στις 303,31 μονάδες. Οι συνολικές συναλλαγές ανήλθαν στα 235 εκατ. ευρώ δηλαδή στα ίδια επίπεδα με το διήμερο της κατάρρευσης των τιμών.
Την ίδια ώρα το κλίμα βελτιώνεται στην Ευρώπη, καθώς ο DAX κερδίζει 2,3% και το Μιλάνο πάνω από 3%.
Αυτή τη στγμή η απόδοση του ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 8,019%.
Οι τιμές των μετοχών
ALPHA ΒΑΝΚ 0,57 6,34%
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 2,04 9,09%
ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΡΑΠΕΖΑ 1,06 1,92%
COCA-COLA HBC AG 15,95 1,40%
ΟΤΕ 10 12,87%
ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK ERGASIAS 0,2650 7,29%
ΟΠΑΠ 8,85 10,63%
FOLLI-FOLLIE 26,49 12,72%
ΔΕΗ 6,45 4,03%
. ΤΙΤΑΝ 17,80 5,95%
. ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ 4,50 7,14%
ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ (warrant) 1,20 5,26%
JUMBO 8,90 11,67%
EUROBANK PROPERTIES 8,65 6,79%
ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ 6,46 11,38%
ΕΥΔΑΠ 6,17 6,75%
ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ 5,58 11,16%
VIOHALCO SA/NV 2,97 8,79%
ΕΛΛΑΚΤΩΡ 2,56 4,92%
ΜΕΤΚΑ 8,95 7,83%

Εξάλλου, όπως κατέγραφε από το πρωί το newmoney. gr, ψυχραιμία επικρατεί σε τραπεζικούς και επιχειρηματικούς κύκλους μετά την άνοδο των spreads που έχουν δημιουργήσει απειλητικό κλίμα για τη ρευστότητα στην οικονομία.
Η πλευρά της Τραπέζης της Ελλάδος εμφανίζεται να δίνει ιδιαίτερο βάρος στις εξελίξεις που αφορούν στη συμφωνία με την τρόικα, εκτιμώντας ότι η κατάληξη που θα επέλθει όσον αφορά την αποδοχή για την πρόοδο του προγράμματος, αλλά και του τι μέλει γενέσθαι, θα αποτελέσει βασική προϋπόθεση για την αποκλιμάκωση των επιτοκίων.
Κατά συνέπεια, διαπραγματεύσεις με την τρόικα δεν μπορούν να αποτελούν μικρότερης σημασίας διαδικασία, σε σχέση με αυτή που ήταν μέχρι τώρα, όπως κάποιοι από τον πολιτικό χώρο επιχειρούσαν να το πλασάρουν.
Εκπρόσωποι διοικήσεων των τραπεζών, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζουν το πρόβλημα της πτώσης των τραπεζικών και των εταιρικών ομολόγων, αλλά και της αδυναμίας μεγάλων εταιρειών να δανειστούν, δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο να μπει η οικονομία σε φάση πιστωτικής ασφυξίας. Εκτιμούν μάλιστα ότι με την αποσαφήνιση της νέας συμφωνίας για τη χρήση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής από τον μηχανισμό στήριξης (ESM), οι αγορές θα πειστούν και πάλι ότι δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Σημειώνουν δε, ότι η χρήση της συγκεκριμένης γραμμής, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα του ΤΧΣ, που θα επισφραγιστούν μετά τα stress tests, οδηγούν σ' ένα απόθεμα το οποίο ξεπερνά τα 20 δισ. και μπορεί να προσεγγίσει τα 25.
Κατά συνέπεια, καθοριστικός σταθμός για την εξομάλυνση της πορείας των ελληνικών ομολόγων αλλά και μετοχών είναι τα αποτελέσματα των stress tests που θα δημοσιοποιηθούν στις 26 Οκτωβρίου, με την κατάθεση τροπολογίας για την αναβαλλόμενη φορολογία, αλλά και με τις εκτιμήσεις που έχουν καταγράψει μέχρι τώρα οι διεθνείς επενδυτικές τράπεζες. Οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζονται κατοχυρωμένες απέναντι σε αυτή τη διαδικασία και οι προσδοκίες είναι ότι θα έχουν περιορισμένες έως πολύ περιορισμένες κεφαλαιακές ανάγκες.
Τέλος ο καταλύτης στον οποίο υπολογίζει το τραπεζικό σύστημα είναι η ενεργοποίηση του Ντράγκι με ποσοτική χαλάρωση στην αγορά κρατικών ομολόγων, γεγονός που αναμένουν και οι διεθνείς οίκοι κατά κόρον έχουν διατυπώσει στις αναλύσεις τους. Όπως και να έχει πάντως, η κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει και να δώσει δείγματα στις αγορές ότι είναι προσηλωμένη στην κλιμάκωση των μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής προσαρμογής της οικονομίας.
Μόνον έτσι θα αρχίσουν τα spreads να υποχωρούν και πάλι και θα ανοίξει ο δρόμος για τη φυσιολογική χρηματοδότηση της οικονομίας σε όλους τους τομείς που θα προέρχεται από τις αγορές και θα εξασφαλίσει παράλληλα την σταδιακή απεξάρτηση από τα μνημονιακά καθεστώτα.
Π. Μπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου