Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Αμεση καταβολή των αναδρομικών ζητούν οι δικαστές

Με κινητοποιήσεις εάν η κυβέρνηση δεν τηρήσει τα συμφωνηθέντα και την απόφαση του Μισθοδικείου για καταβολή των αναδρομικών τους –περίπου 100 εκατ. ευρώ– έως τον Δεκέμβριο απειλούν εμμέσως με ανακοίνωση την οποία γνωστοποίησαν στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο οι δικαστικές ενώσεις της χώρας.
Πρόκειται για την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, την Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, την Ενωση Διοικητικών Δικαστών, την Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος, την Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου και την Ενωση Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
«Εχει εξαντληθεί κάθε εύλογο διάστημα αναμονής», αναφέρουν χαρακτηριστικά στην επιστολή, που κοινοποιείται επίσης στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, στον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, καθώς και στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Οι έξι ενώσεις ζητούν άμεσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, επισημαίνοντας πως παρά τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα εφαρμόσει την απόφαση του Μισθοδικείου «θεσπίζοντας διατάξεις με τις οποίες αφενός οι αποδοχές των δικαστικών λειτουργών θα επανέλθουν στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012 και αφετέρου θα ρυθμίζεται ο τρόπος εξόφλησης των απαιτήσεών τους των σχετικών με τις αναδρομικές διαφορές των αποδοχών τους», ακόμη δεν έχει εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση για την καταβολή των αναδρομικών.
Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά σε συνάντηση που είχε ο κ. Σαμαράς με τους προέδρους των δικαστικών ενώσεων μετά την απόφαση του Μισθοδικείου, στην οποία, όπως επισημαίνουν, δεσμεύθηκε ότι θα εφαρμόσει πλήρως τη δικαστική απόφαση. Μάλιστα, οι δικαστικές ενώσεις σημειώνουν ότι στη συνέχεια έγιναν πολλές συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών για τη ρύθμιση των τεχνικών λεπτομερειών και στις οποίες συμφώνησαν ότι αφενός οι μισθοί θα επιστρέψουν στα επίπεδα του 2012, αφετέρου ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2014 θα τους επιστραφούν αναδρομικές διαφορές των αποδοχών που παρανόμως παρακρατήθηκαν και αντιστοιχούν στα διαστήματα από 1.8.2012 έως 31.12.2012 και από 1.1.2014 έως 30.6.2014.
Η σχετική δαπάνη για την εξόφληση των αναδρομικών εγκρίθηκε στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής για τα έτη 2015-2018 και, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «δόθηκε η νομοθετική εξουσιοδότηση στους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης να εκδώσουν απόφαση για την καταβολή των αναδρομικών». Μάλιστα παραδόθηκε στους εκπροσώπους των δικαστικών ενώσεων και σχέδιο της υπουργικής απόφασης την ημέρα υποβολής της σχετικής τροπολογίας στη Βουλή, το οποίο προέβλεπε την εξόφληση των αναδρομικών σε δύο δόσεις εντός του 2014.
Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι δικαστικές ενώσεις, έκτοτε έχουν περάσει σχεδόν τρεις μήνες και η υπουργική απόφαση δεν έχει ακόμη εκδοθεί, ενώ η δική τους υπομονή εξαντλείται. Καταλήγοντας, ζητούν την άμεση έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης –εντός του Σεπτεμβρίου– και την καταβολή των αναδρομικών, καθώς και συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών προκειμένου να λυθεί το θέμα.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου