Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Τζιχαντιστές ετοίμαζαν επίθεση στο κτίριο της Κομισιόν



Το κτήριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες ήταν ένας από τους πιθανούς στόχους τζιχαντιστών που επιστρέφουν από τη Συρία, σύμφωνα με ρεπορτάζ ολλανδικών μέσων ενημέρωσης.
Όπως μετέδωσε ο δημόσιος τηλεοπτικός σταθμός της Ολλανδίας NOS, τουλάχιστον δύο από τους συλληφθέντες σε επιχείρηση των βελγικών αρχών προέρχονται από την Χάγη.

"Προετοίμαζαν επίθεση. Ένας από τους στόχους ήταν το κτήριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής", μετέδωσε ο NOS επικαλούμενος ανώνυμες πηγές.
"Συγκεκριμένοι επίτροποι δεν αποτελούσαν στόχο. Θα ήταν μία επίθεση πιο πολύ σαν εκείνη στο Εβραϊκό μουσείο...με στόχο να σκοτωθούν όσο περισσότερα άτομα γίνεται", προσθέτει το ρεπορτάζ.
Ο δράστης της επίθεσης στο Εβραϊκό μουσείο στο κέντρο των Βρυξελλών τον περασμένο Μάιο, κατά την οποία σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι, είναι ο Γάλλος Μεχντί Νεμουσέ, ο οποίος πέρασε περισσότερο από ένα χρόνο στις τάξεις των τζιχαντιστών στη Συρία και τώρα είναι προφυλακισμένος στο Βέλγιο κατηγορούμενος για "ανθρωποκτονία που συνδέεται με την τρομοκρατία".
"Είμαστε ενήμεροι για τα ρεπορτάζ", δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Γαλλικό Πρακτορείο κληθείς να σχολιάσει.
"Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι εθνικές αρχές θα εξασφαλίσουν την απαραίτητη συνέχεια", είπε ο ίδιος.
Η βελγική εφημερίδα L'Echo έγραψε ότι τους τελευταίους μήνες οι αρχές πραγματοποίησαν επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών και οπαδών τους και προέβησαν σε πολλές συλλήψεις.
Έως και 400 Βέλγοι εκτιμάται ότι έχουν μεταβεί στη Συρία κι ενταχθεί στις τάξεις των τζιχαντιστών και περίπου 90 από αυτούς έχουν επιστρέψει, σύμφωνα με την L'Echo.
"Σημείο εκκίνησης για εμάς είναι ότι ένας στους 9 από αυτούς σχεδιάζει επίθεση. Αυτή είναι μία συντηρητική εκτίμηση, αν λάβουμε υπόψη μας και τα άτομα που τους βοηθάνε", δήλωσε μία πηγή.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι πηγές της δεν θέλουν να δώσουν λεπτομέρειες για τα σχέδια των επιθέσεων ή για τις επιχειρήσεις αποτροπής τους για λόγους ασφαλείας αλλά και για να μην τρομοκρατήσουν τους πολίτες.
Αξιωματούχοι αρνήθηκαν να δώσουν περισσότερες πληροφορίες αλλά επιβεβαίωσαν ότι πολλές επιχειρήσεις έχουν πραγματοποιηθεί.
"Δουλεύουμε συνεχώς για το πρόβλημα των τζιχαντιστών που επιστρέφουν. Συνεργαζόμαστε με τις υπηρεσίες ασφαλείας και αυτό μας οδήγησε στην πραγματοποίηση πολλών επιχειρήσεων", δήλωσε εκπρόσωπος των δικαστικών αρχών, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Belga.
Στο ρεπορτάζ του, ο NOS μετέδωσε ότι ένας άνδρας και μία γυναίκα τουρκικής καταγωγής συνελήφθησαν στις αρχές του περασμένου μήνα κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών από την Τουρκία. Λέγεται ότι είχαν μείνει στη Συρία.
Η αστυνομία στις Βρυξέλλες και στη Χάγη πραγματοποίησαν ταυτόχρονα εφόδους σε σπίτια στις δύο αυτές πόλεις, περιλαμβανομένης της συνοικίας της Χάγης Σιλντερσγουίκ, όπου πρόσφατα πραγματοποιήθηκε διαδήλωση υπέρ του Ισλαμικού Κράτους.
Η βελγική αστυνομία ανακάλυψε όπλα και αλεξίσφαιρα γιλέκα, ενώ η ολλανδική αστυνομία αν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου