Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Το ρεκόρ παγοκάλυψης στην Ανταρκτική είναι αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης;


Νέο ρεκόρ καταγράφει η παγοκάλυψη στην Ανταρκτική, σύμφωνα με τους επιστήμονες του αμερικανικού ινστιτούτου NSIDC (National snow & ice data center). Παρά το γεγονός ότι η αυξημένη παγοκάλυψη προκαλεί απορίες έχοντας κάποιος στο μυαλό του την υπερθέρμανση του πλανήτη, οι επιστήμονες εξηγούν πως είναι δυο γεγονότα που συνδέονται.
Ένα μεγάλο ποσοστό υποστηρίζει πως η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι πολύ πιθανό να οδηγεί με αργούς ρυθμούς σε αύξηση της παγοκάλυψης στην Ανταρκτική, ενώ κάποιοι άλλοι το αποδίδουν καθαρά σε περιβαλλοντολογικούς παράγοντες.
to-rekor-pagokalupsis-sthn-antarktiki-einai-apotelesma-ths-yperthermansis1
Παγοκάλυψη Ανταρκτικής
Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που παρατηρείται το συγκεκριμένο γεγονός, ενώ στην Αρκτική συναντούμε το ακριβώς αντίθετο φαινόμενο, με συνεχόμενη μείωση της παγοκάλυψης.
Σύμφωνα πάντα με το NSIDC η παγοκάλυψη της Ανταρκτικής κατά τους χειμερινούς μήνες αυξάνεται κάθε χρόνο από το 1979 κατά 1,5%.
Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα καθώς το δείγμα λίγων ετών δεν θεωρείται αξιόπιστο.  Ιδιαίτερα ανησυχητικό θα είναι να διατηρηθεί και μακροπρόθεσμα αυτή η τάση της αύξησης και μείωσης της παγοκάλυψης σε Ανταρκτική και Αρκτική αντίστοιχα. 
to-rekor-pagokalupsis-sthn-antarktiki-einai-apotelesma-ths-yperthermansis2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου