Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

10 + 1 λόγοι για να επισκεφτείτε αυτό το καλοκαίρι τη Μυτιλήνη – Λέσβο.

Sigri_-_2004-07-26_-_19


Η Λέσβος ή η Μυτιλήνη, όπως συνηθίζεται να αποκαλείται το νησί από τους ντόπιους, είναι γνωστή τόσο για την πλούσια ιστορία της, την πολιτισμική της κληρονομιά και τα θρησκευτικό της ενδιαφέρον, όσο και για και για τη φυσική της ομορφιά και την μοναδικότητά – αυθεντικότητά της. Όμως για ποιο λόγο αξίζει να την επισκεφτεί κάποιος αυτό το καλοκαίρι;

Σας παραθέτουμε 10 + 1 από τους πιο σημαντικούς λόγους για τους οποίους αξίζει να περάσετε τις διακοπές σας φέτος σ΄αυτό το νησί:
1. Η πλούσια εναλλαγή τοπίων.
AgiasosΣυνδυάζει αρμονικά τοπία από όλα τα νησιά της Ελλάδος.
Την πλούσια βλάστηση των νησιών του βορείου Αιγαίου με την ξεραΐλα των Κυκλάδων, τις πολυσύχναστες περιοχές και την πολυκοσμία με την απομόνωση και την απόλυτη ηρεμία, τις παραλίες από βότσαλο και τα απόκρημνα νερά με τις αμμουδερές παραλίες και τα ρηχά νερά, τα παραδοσιακά σπίτια των γραφικών χωριών με τα νεοκλασσικά και αρχοντικά. Σε κάθε περίπτωση το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα βαρεθείτε.
                     


2. Όλη η Λέσβος ένα Γεωπάρκο.
Η Λέσβος έχει ενταχθεί στο παγκόσμιο δίκτυο προστατευμένων γεωπάρκων της UNESCO, σηματοδοτώντας την ιδιαιτερότητα και τον εξαιρετικό γεωλογικό και πολιτισμικό ενδιαφέρον του νησιού. (Τα γεωπάρκα, 80 σε όλο τον κόσμο, είναι ευρύτερες περιοχές που περιέχουν αξιόλογες θέσεις γεωλογικών μνημείων και γεωτόπων).
Σημαντικότερη περιοχή γεωπάρκου το Απολιθωμένο Δάσος Σιγρίου, το οποίο έχει έκταση 150.000 στρεμμάτων και δημιουργήθηκε πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια. Στους χώρους του μουσείου φιλοξενούνται δύο μόνιμες εκθέσεις αφιερωμένες στο Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου και στη Γεωστορική εξέλιξη του Αιγαίου. Σε αυτές παρουσιάζονται σπάνια φυτικά απολιθώματα από τη Δυτική Λέσβο και προβάλλονται τα γεωλογικά φαινόμενα και οι διεργασίες που συνδέονται με τη δημιουργία του.
lesvos-megalonei-to-apolithomeno-dasos-1-315x236

3 Τα ξακουστά προσκυνήματα.
moni limonos
Η Λέσβος φιλοξενεί δεκάδες ιερά προσκυνήματα με γνωστότερα  τη μονή του Αγίου Ραφαήλ στη Θερμή, τη μονή του Ταξιάρχη Μανταμάδου, τη μονή Λειμώνος του Αγίου Ιγνατίου στην Καλλονή, τη μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Υψηλού στο Δυτικό τμήμα του νησιού,  το προσκύνημα στο Μητροπολιτικό ναό της Μυτιλήνης με το σκήνωμα του Αγ. Θεοδώρου, το προσκύνημα της Παναγίας της Πέτρας και της Παναγίας της Αγιάσου, τη μονή Πιθαρίου Ταξιαρχών στην Ερεσό και οι κατακόμβες της Αγ. Μαγδαληνής.

4. Οι παραλίες της.
Η Λέσβος έχει αμέτρητες παραλίες που μπορούν να ικανοποιήσουν όλα τα γούστα των επισκεπτών, μικρών και μεγάλων. Οι πιο ξακουστές βρίσκονται στα Βατερά, στον Άγιο Ισίδωρο, στη Σκάλα Ερεσού, στη Σκάλα Καλλονής, στη Θερμή, στην Εφταλού και στην Άναξο. Ωστόσο, υπάρχουν και αμέτρητοι έρημοι ορμίσκοι με θαυμάσια θάλασσα, όπως στο Τάρτι, στη νοτιοανατολική άκρη του νησιού, έξω από τον κόλπο της Γέρας, στη Μελίντα, που βρίσκεται δυτικά από το πανέμορφο Πλωμάρι, στην περιοχή της Ερεσού (Χρούσος, Ποδαράς, Ταβάρι), Παρακοίλων πλησίον της Καλλονής και βορειότερα τα Λάψαρνα, τα Τσόνια και η Λαγκάδα.
xabelia_6
mitiliniparalia 

5. Η μεγάλη ποικιλία Ούζου.
Η Λέσβος θεωρείται η γενέτειρα του ούζου και δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες της να μπορούν να δοκιμάσουν μέσα από μία πολύ μεγάλη ποικιλία ούζων, τόσο του Πλωμαρίου όσο και της Μυτιλήνης. Σίγουρα θα βρείτε ένα που θα λατρέψετε για τη γεύση και το άρωμά του.
ouzo

6. Ρομαντικές ή Οικογενειακές διακοπές.

iliovasilema 1


Η Λέσβος προσφέρεται για ρομαντικές διακοπές ζευγαριών καθώς και για ανέμελες οικογενειακές διακοπές. Ή αρμονία της φύσης και η ησυχία του τοπίου σε συνδυασμό με τη φιλικότητα των ανθρώπων και τις μαγευτικές στιγμές ηλιοβασιλέματος θα σας εντυπωσιάσουν.
                             iliobasilema molivo
Αν και δεν λείπει η βραδινή διασκέδαση ωστόσο εάν επιθυμείτε ξέφρενες διακοπές, με ατελείωτα ξενύχτια, τότε σίγουρα η Λέσβος ΔΕΝ είναι αυτό που ζητάτε.   

7. Η σαρδέλα της Καλλονής
Όποιος δεν έχει γευτεί τη σαρδέλα Καλλονής είναι σαν να μην έχει ανακαλύψει το αλάτι στη σαλάτα. Απολάυστε σαρδέλα Καλλονής σε ένα ταβερνάκι στη γραφική Σκάλα Καλλονής με ουζάκι και θα αντιληφθείτε αμέσως τη στάση ζωής των νησιωτικών ανθρώπων.
sardines 
8. Ποικιλία Δραστηριοτήτων

Αγαπάτε τη φύση, τον αθλητισμό και την εξερεύνηση; Η Λέσβος καλύπτει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων για όλες τις ηλικίες, από καταδύσεις σε ναυάγια, πεζοπορία σε οργανωμένα και μη δρομολόγια μέσα στη φύση, θαλάσσια σπορ, ιππασία, μέχρι ψάρεμα, ποδηλασία στην εξοχή και εξερευνήσεις θαλάσσιων σπηλιών. 
Cycling with family at forest swimming with diving equipment - Imerti's Hotel services Hiking at kalloni
Windsurfing at Kalloni gulf Birdwatchers-at-Tsiknias river-Skala kalloni-Lesvos f7

9. Τα ιστορικά μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι.
Η Λέσβος πλούσια σε ιστορία, έθιμα και παραδόσεις, φροντίζει να τα εκθέτει στους επισκέπτες της, σε ένα πλήθος από μουσεία, κάστρα, μνημεία και σπήλαια, ταξιδεύοντάς τους από τη σύγχρονη ιστορία μέχρι τα ομηρικά χρόνια και τη νεολιθική εποχή. Γνωστότερα, το αρχαιολογικό μουσείο Μυτιλήνης, το μουσείο έργων Θεόφιλου με το μουσείο – βιβλιοθήκη Τεριάντ, το Ψηφιακό μουσείο «Γεώργιος Ιακωβίδης, το Ρωμαικό υδραγωγείο της Μόριας, το μουσείο βιομηχανικής Ελαιουργίας Καλλονής και το μουσείο της Μονής Λειμώνος Καλλονής που φιλοξενεί απειράριθμα κειμήλια, κλασσικά, βυζαντινά, μεταβυζαντινά, λαίκά και χειρόγραφα.
Ψηφιακό Μουσείο «Γεώργιος Ιακωβίδης»  Ρωμαϊκό Υδραγωγείο Μόριας-Λέσβου 
10. Η βιοποικιλότητα σπάνιων πτηνών.
Ο Υδροβιότοπος του Κόλπου Καλλονής αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πόρους του οικολογικού κεφαλαίου της Λέσβου.  Οι παράλιες περιοχές περιμετρικά του Κόλπου Καλλονής αποτελούν ένα ενιαίο οικολογικό σύστημα, καθώς στην περιοχή υπάρχει ένα μωσαϊκό αλιπέδων αλυκών, εκβολών μικρών ποταμών και χειμάρρων, καλαμιώνων, πευκοδάσους και ελαιώνων. Έτσι οι σχηματιζόμενοι υγρότοποι χρησιμεύουν ως καταφύγιο και τόπος αναπαραγωγής πολυάριθμων σπάνιων και προστατευόμενων ειδών πουλιών. Η περιοχή του Κόλπου Καλλονής, έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “Ειδικές Περιοχές Διατήρησης της Φύσης” του Δικτύου NATURA 2000. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 252 είδη πουλιών, από τα οποία τα 66 είναι μεταναστευτικά, δίχως να συμπεριληφθούν στην καταλογογράφηση τα επιπλέον είδη των γειτονικών χερσαίων οικοσυστημάτων  και 88 που είναι προστατευόμενα είδη .
birdwatching to lesvos birdwatching f10 Birdwatching at lesvos

11. Ένα ταξίδι γευστικής απόλαυσης.
Μη παραλείψετε να δοκιμάσετε σφουγγάτο Μυτιλήνης, γκιουζλεμέδες, κολοκυθολούλουδα γεμιστά, λαδοτύρι Μυτιλήνης, κρεμμυδοκεφτέδες και φυσικά μπακλαβά Μυτιλήνης, πλατζέντα και τα περίφημα αμυγδαλωτά
                                            giozlemedes mytilinis
imerti.gr

mpaklavas mytilene

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου