Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Η στρατηγικής σημασίας Κριμαία



Η Κριμαία, η αυτόνομη δημοκρατία της Ουκρανίας, έχει βρεθεί τις τελευταίες εβδομάδες στο μέσον μίας κρίσης χωρίς προηγούμενο, από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Αυτή η κρίση έχει φέρει τη Ρωσία απέναντι στην Ουκρανία και τη Δύση.

Η χερσόνησος της Κριμαίας βρίσκεται στα νότια της Ουκρανίας, στη Μαύρη Θάλασσα.Στα ανατολικά, οι ακτές της ακουμπούν σχεδόν τη Ρωσία. Η έκταση της είναι περίπου ίδια με αυτή του Βελγίου.
Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2001, το 58.8% του πληθυσμού δηλώνει ρωσικής καταγωγής, 22.4% δηλώνουν Ουκρανοί και 12.1 Τατάροι.
Προερχόμενοι από τις μεγάλες στέπες της κεντρικής Ασίας, οι Τατάροι ήταν ακόμα μία από τις βασικές εθνότητες της Κριμαίας στην αρχή του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1944 ο Στάλιν τους απέλασε μαζικά στη Σιβηρία και την Κεντρική Ασία με την κατηγορία ότι συνεργάζονταν με τη ναζιστική Γερμανία.
Το 1954 ο Χρούστσοφ, ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης κατά το μεγαλύτερο μέρος του Ψυχρού Πολέμου, αποφάσισε την ένωση της Κριμαίας με την Ουκρανία. Ένα δώρο για την επέτειο των 300 χρόνων τότε από την Ένωση της Ουκρανίας με τη Ρωσία. Εκείνη την περίοδο κανείς δεν φανταζόταν,ωστόσο, ότι χρόνια αργότερα η Ουκρανία συμπεριλαμβανομένης και τη Κριμαίας θα γινόταν ανεξάρτητη.
Το 80% περίπου του πληθυσμού στη Κριμαία είναι ρωσόφωνοι. Το 77% θεωρεί τη ρωσική ως μητρική γλώσσα, ενώ μόνο το 10,1% την ουκρανική.
Το συντριπτικό 78,2% της Κριμαίας στις προεδρικές εκλογές του 2010 ψήφισε το Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ενώ μόλις το 17,3% τη Γιούλια Τιμοσένκο.
Για λόγους στρατηγικής, η Μόσχα δείχνει και έδειχνε μεγάλο ενδιαφέρον για αυτή τη χερσόνησο. Μέσω αυτής έχει πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα και από εκεί στη Μεσόγειο. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η ναυτική βάση που διατηρεί στη Σεβαστούπολη, είναι ζωτικής σημασίας.

Ουκρανία: Μήνυμα Γιατσένιουκ στη Μόσχα για την Κριμαία

«Δεν επιστρέφουμε την Κριμαία σε κανέναν» είναι το μήνυμα από τον προσωρινό Πρωθυπουργό της Ουκρανίας, προς το Κρεμλίνο.
Ο Αρσένι Γιατσένιουκ επισημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τις ρωσικές δυνάμεις να βρίσκονται στην Ουκρανία και θα πρέπει να πληρώσουν γι’ αυτές τις κινήσεις.
«Υπογραμμίζω ότι δεν υπάρχουν λόγοι για τη χρήση βίας κατά των Ουκρανών, των ειρηνικών πολιτών της Ουκρανίας. Και δεν υπήρχαν, δεν υπάρχουν και δεν θα υπάρξουν λόγοι για την παρουσία ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων. Και για αυτές τις ενέργειες πρέπει να καταβληθεί το τίμημα. Κανείς δεν θα παραδώσει την Κριμαία πίσω σε κανέναν» επεσήμανε ο προσωρινός Πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσένιουκ.
Ακόμη και μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης το ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας έχει ξεκινήσει εκστρατεία στρατολόγησης για παν ενδεχόμενο.
«Δεν φοβόμαστε καθόλου. Αυτή τη στιγμή τα παιδιά μας κατατάσσονται στα στρατολογικά γραφεία. Αν χρειαστεί θα δημιουργήσουμε εθελοντικά σώματα για να προστατεύσουμε τη χώρα μας» λέει η Λιουντμίλα, μία κάτοικος του Κιέβου.
Στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, το κυρίαρχο συναίσθημα είναι ο προβληματισμός για την ταχύτητα των εξελίξεων τα τελευταία εικοσιτετράωρα.
«Δεν θέλουμε ν’ αλληλοσκοτωθούν. Θέλουμε να ζουν ειρηνικά, παντού σε όλες τις περιοχές αλλά και στις υπόλοιπες χώρες» αναφέρει ο Βλαντιμίρ ενώ η σύζυγός του Σβετλάνα του προσθέτει: «Αγαπάμε όλους τους ανθρώπους: Ρώσους, Ουκρανούς, Γερμανούς, Βούλγαρους, Ρουμάνους. Αγαπάμε τους πάντες, απ’ όλον τον κόσμο. Θέλουμε να συνυπάρχουμε ειρηνικά».
Αν και οι περισσότεροι πολίτες στην Ουκρανία δεν επιθυμούν μία σύγκρουση με τη Ρωσία, ανησυχούν ότι τα γεγονότα μπορεί να οδηγήσουν σε αυτήν την κατεύθυνση.

Ουκρανία: Τι λένε οι πολίτες για το δημοψήφισμα στην Κριμαία

Το δημοψήφισμα για το καθεστώς της Κριμαίας διχάζει τους πολίτες σε Συμφερόπολη και Κίεβο.
Δεκάδες ρωσόφωνοι υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό το ψήφισμα του κοινοβούλιου της Χερσονήσου για την προσάρτηση στη Ρωσία.
«Προσωπικά έχω αρνητική γνώμη για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δείτε με ποιον τρόπο ελέγχουν το μισό πλανήτη. Νομίζω ότι ο μόνος προορισμός για εμάς είναι η Ρωσία, μόνο έτσι θα διασφαλιστεί η ειρήνη και η ευημερία στην Κριμαία», δήλωσε ένας κάτοικος της Συμφερόπολης.
Άλλοι δηλώνουν αναποφάσιστοι: «Είμαι υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος, δεν ξέρω ακόμα τι θα ψηφίσω», δηλώνει μια πολίτης στην Κριμαία.
Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η άποψη που κυριαρχεί στο Κίεβο. Τόσο η κυβέρνηση όσο και η Δύση χαρακτηρίζουν το δημοψήφισμα παράνομο.
«Αν ο ουκρανικός νόμος επιτρέπει τη διενέργεια εθνικού δημοψηφίσματος τότε πρέπει να πραγματοποιηθεί. Αν το ερώτημα αφορά μόνο το μέλλον της Κριμαίας, τότε εκείνοι πρέπει να αποφασίσουν. Θέλουν μόνο να προσαρτηθούν στη Ρωσία ή επιθυμούν μια καλύτερη ζωή;», διερωτάται ένας πολίτης στην πλατεία Ανεξαρτησίας.
Το Κρεμλίνο δοκιμάζει τη διεθνή κοινότητα, μεθοδεύοντας δημοψήφισμα στην Κριμαία, επισημαίνουν αναλυτές που κάνουν λόγο για κίνηση τακτικής από τη ρωσική πλευρά.




πηγή 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου