Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ

Οι Ρώσοι στρατιώτες που νωρίτερα κατέλαβαν ουκρανική βάση εκτόξευσης πυραύλων στη Σεβαστούπολη, αποχώρησαν σύμφωνα με δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ. 
 
Αυστηρή προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ να μην προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας απηύθυνε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ. 
 
Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν κρίνει «ανησυχητική και σοβαρή» την ανακοίνωση περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος σε μερικές ημέρες για να αποφασιστεί το μέλλον της Κριμαίας, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του Μάρτιν Νεσίρκι. 
 
Την ελπίδα οι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες του Σότσι να συμβάλουν «στην άμβλυση των εντάσεων» που προκλήθηκαν από την κρίση στις σχέσεις της Μόσχας με το Κίεβο εξέφρασε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. 
 

Ρωσία: Δύο μέτρα και δύο σταθμά τηρεί ο ΟΑΣΕ για την Κριμαία

Αυστηρή κριτική στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), οι παρατηρητές του οποίου εμποδίστηκαν και πάλι σήμερα να περάσουν στην Κριμαία, άσκησε η Ρωσία, δηλώνοντας ότι δεν περίμεναν να λάβουν «επίσημη πρόσκληση» των φιλορωσικών αρχών της χερσονήσου. 
 
Παρά τη διαφωνία της Ρωσίας με τη Δύση σε ό,τι αφορά στο θέμα της Ουκρανίας, η Μόσχα δεν επιθυμεί νέο Ψυχρό Πόλεμο, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν. 
 
«Εντυπωσιασμένο» από την προθυμία για μεταρρυθμίσεις που έχουν εκφράσει οι νέες αρχές της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και επανέλαβε ότι είναι «έτοιμο να βοηθήσει» τη χώρα. 
Η ηγέτιδα της ουκρανικής αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο δήλωσε σήμερα ότι υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσει ανταρτοπόλεμος στην Κριμαία αν ενταχθεί στη Ρωσία και κάλεσε τη Γερμανία και άλλες χώρες να επιβάλουν αμέσως οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα. 
 
Υπέρ της άμεσης αποστολής ομάδας παρατηρητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουκρανία τάχθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών δώδεκα κρατών της κεντρικής και της βόρειας Ευρώπης. 
 
Σύσκεψη με τη συμμετοχή της Κεντρικής Τράπεζας και της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών για εξέταση περιπτώσεων πιθανού παγώματος περιουσιακών στοιχείων Ουκρανών στην Κύπρο. 
 
Η Ουκρανία κάλεσε τους αξιωματικούς της που φοιτούν σε στρατιωτικές σχολές της Ρωσίας να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, ανακοίνωσε σήμερα το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, μετά τη ρωσική επέμβαση στην Κριμαία. 
Η Ρωσία διαθέτει πλέον 30.000 στρατιώτες στην περιοχή της Κριμαίας στην Ουκρανία, δήλωσαν σήμερα ουκρανοί συνοριοφύλακες, δηλαδή διπλάσιο αριθμό σε σχέση με αυτόν που είχε ανακοινώσει προηγουμένως η ουκρανική κυβέρνηση. 
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι η απόφαση του ΝΑΤΟ να περιορίσει τη συνεργασία του με τη Μόσχα δεiχνει μια "μεροληπτική και προκατειλημμένη προσέγγιση" όσον αφορά την Ουκρανία. 
 
Η ρωσική Άνω Βουλή θα υποστηρίξει την απόφαση της Κριμαίας σε περίπτωση που η ουκρανική αυτή περιοχή αποφασίσει με δημοψήφισμα την ένωσή της με τη Ρωσία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti επικαλούμενο δήλωση της προέδρου του Σώματος Βαλεντίνα Ματβιένκο. 
Με επιπλέον κυρώσεις έναντι ρωσικών επιχειρήσεων και ανθρώπων που βρίσκονται κοντά στον Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποιεί ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, αν τα μέτρα που αποφασίστηκαν κατά τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. δεν φέρουν αποτέλεσμα. 
 
Σε νοσοκομείο της Μόσχας νοσηλεύεται ο έκπτωτος Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς μετά από καρδιακή προσβολή που υπέστη, σύμφωνα με ρωσικά μέσα.
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου