Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Μαρτυρία γιατρού για το βρετανικό σύστημα υγείας που ζηλεύει ο Άδωνις

Αποκαλυπτική επιστολή μιας Ελληνίδας γιατρού που εργάζεται χρόνια στο βρετανικό σύστημα υγείας, δείχνει με απλό και κατανοητό τρόπο τις λάθος επιλογές του υπουργού Υγείας  στη μεταρρύθμιση που επιχειρεί στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.



Το παρωχημένο σύστημα της Αγγλίας βρίσκεται 10 θέσεις κάτω από το αντίστοιχο της Ελλάδας, με υψηλότερη θνησιμότητα στα παιδιά και τους ηλικιωμένους και τώρα ξεκινά συζήτηση στην Αγγλία για αλλαγή του συστήματος στα ελληνικά πρότυπα.


Η επιστολή της Ελληνίδας γιατρού αναγνώστηκε στη γενική συνέλευση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ από τον πρόεδρο του Συλλόγου Γιατρών ΕΟΠΥΥ Αττικής κ. Παναγιώτη Ψυχάρη και απέσπασε τα χειροκροτήματα και τα μπράβο των γιατρών.

Η Δρ Chrys Tsakona, αναφέρει τα εξής στην επιστολή της:

«Η Ελλάδα μέχρι τώρα είχε από τα μακρύτερα προσδόκιμα επιβιώσεως στον κόσμο χάρις στην άμεση πρόσβαση των ασθενών σε ειδικευμένους γιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Βρισκόμαστε πάνω από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ ενώ η Αγγλία τις οποίας το παρωχημένο σύστημα αντιγράφουμε σε ένα θλιβερό κακέκτυπο, βρίσκεται 10 θέσεις κάτω από την Ελλάδα, όντας πρώτη στους παιδικούς θανάτους όπως και στους θανάτους ατόμων άνω των 60 ετών.
Στην Ιατρική του 2014 ο Γενικός Γιατρός έχει θέση μόνο στις κωμοπόλεις, στα νησάκια, στα χωριά για πολύ απλά και άμεσα πράγματα. Οι γενικοί γιατροί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχουν νόημα και λειτουργικότητα στις πόλεις μόνο γιατί ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΝ με τους ειδικευμένους. 
Aντί να παταχθεί η ασυδοσία και η αισχροκέρδεια σε ένα υπάρχον σύστημα κατά βάση εξαιρετικό, o κ. Υπουργός θέλει να μας γυρίσει στο σύστημα που καθιέρωσε η Αγγλία πριν 70 χρόνια  που, μπορεί για τότε να ήταν μοναδικό στον κόσμο παρέχοντας δωρεάν περίθαλψη σε όλους τους πολίτες, αλλά που την σημερινή εποχή ειναι ανεπαρκές και επικίνδυνο. Ήδη οι Άγγλοι αρχίζουν να δημιουργούν "Γενικούς γιατρούς με ....ειδικότητα" στέλνοντας  τους για 1 χρόνο (...) στα Νοσοκομεία για να πάρουν "ειδικότητα" Δερματολογίας, Γυναικολογίας, Οφθαλμολογίας κλπ ...γιατί βλέπουν ότι το σύστημα τους δημιουργεί απλά συλλογή ανεξήγητων θανάτων.. Κι εμείς θέλουμε να καταργήσουμε αυτό που οι Άγγλοι ελπίζουν να έχουν σε 20 χρόνια....!
Ρωτήστε κ. Υπουργέ και κανέναν Έλληνα γιατρό που εργάζεται πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα στην Αγγλία... Ο Έλληνας πολίτης έχασε την αξιοπρέπεια του και την ελπίδα του... αφαιρέστε του και την υγεία του και ρωτήστε τον εαυτό σας ως τι θα μείνετε στην Ιστορία. Πολύ φοβούμαι ως ανάθεμα».
Dr Chrys Tsakona

onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου