Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Στουρνάρας σε βουλευτές: Έχετε ήδη... ψηφίσει το φόρο ακινήτων!

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh5PfYDP1Abrseq-QfAm-9eqgApJehOMSGafGqPjTt74Skqa5IHBXvA-bSgfM-KAW2FT5pIZtQnkems77nR2Afpywp7cukm2g6j7x9qhhsL0RPHo0y21xkY_I0gSx24tlw2jZJK1bnfOqeq/s320/tromaktiko.jpgΜπορεί για μια ακόμη φορά να τα... άκουσε από τους βουλευτές, ακόμη κι αυτούς της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ...
αλλά ο Γιάννης Στουρνάρας πέρασε στην αντεπίθεση, υπενθυμίζοντας τους πως ουσιαστικά, έχουν ήδη ψηφίσει τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.

Πως γίνεται αυτό; Τα προϋπολογιζόμενα στο νομοσχέδιο 2,65 δισ. που ελπίζει η κυβέρνηση να βάλει τα κρατικά ταμεία από τη φορολογία ακινήτων περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό του Κράτους και έχουν ήδη υπερψηφιστεί από την ελληνική Βουλή. Τόσο απλά!

Δε παρέλειψε, πάντως, να ζητήσει την ψήφο των βουλευτών και αυτή τη φορά. Αναφέρθηκε στους βουλευτές των «υπεύθυνων πολιτικών δυνάμεων» για τη στήριξη που παρέχουν στην κυβερνητική πολιτική και τόνισε πως το 2014 «η κυβέρνηση θα διαψεύσει τους καταστροφολόγους».
Click4more: Τουφεκιές στη Βουλή για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων! Βουλευτής ΠΑΣΟΚ σε Στουρνάρα: Όπως νομοθετείς, θα προκαλέσεις ατύχημα!
Μιλώντας στην Επιτροπή που συζητά το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε πως ο συγκεκριμένος φόρος θεωρείται ως «ο λιγότερο επιβλαβής για την ανάπτυξη» σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, παραμένει ελαφρώς χαμηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσον όρο (1,6% έναντι 1,8%) και αισθητά χαμηλότερος σε σχέση με την ΕΕ των «27» (2,1%), τόνισε και πρόσθεσε ότι φορολογία ακινήτων υπάρχει σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες.

Από εκεί και πέρα, η συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής αναλώθηκε στο ποιος έχει δίκιο. Οι εισηγητές της πλειοψηφίας, τόνισαν πως με τη νέα φορολογία ακινήτων, «περισσότεροι πληρώνουν λιγότερα» και υπογράμμισαν ότι κατόπιν δικών τους πιέσεων και παρεμβάσεων, το νομοσχέδιο παρουσιάζεται σαφώς δικαιότερο και βελτιωμένο σε σχέση με την αρχική του εκδοχή.
Αντιθέτως, η αντιπολίτευση υποστηρίζει πως τα ποσά που προϋπολογίζεται να εισπραχθούν είναι υπερβολικά, σε σχέση με την φοροδοτική ικανότητα των πολιτών, και τα μέτρα άδικα για τη μεγάλη πλειονότητά τους. Ιδιαίτερα απέναντι στον ισχυρισμό της πλειοψηφίας, πως το νομοσχέδιο προβλέπει απαλλαγές από την φορολογία, για τις πλέον ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, η αντιπολίτευση αντέταξε πως με τους όρους, που προβλέπονται οι απαλλαγές, στην πράξη καθίστανται μηδενικές.

Δεν έλειψε το... αντάρτικο, με τους εισηγητές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να αντιδρούν στην προσθήκη στο νομοσχέδιο, κεφαλαίων που δεν αφορούν τη φορολογία ακινήτων και δεν είχαν τύχει της επεξεργασίας των κοινοβουλευτικών τους ομάδων.

Μάλιστα, ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Κουτσούκος, απείλησε να μην ψηφίσει τις διατάξεις αν πρώτα δεν δοθούν διευκρινίσεις.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου