Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Τηλεφωνική επικοινωνία Σαμαρά - Ερντογάν αποκαλύπτουν οι Τούρκοι


Την εικόνα ότι το Κυπριακό είναι το τελευταίο διάστημα σε μια λεπτή φάση, ότι όλα έχουν συζητηθεί και πλέον προέχει η πολιτική βούληση, ότι επίκειται οσονούπω ένα τελικό κείμενο  για να αρχίσουν πάνω στην βάση αυτή τελικές διαπραγματεύσεις καθώς και ένα νέο χρονοδιάγραμμα,  προσπάθησε να περάσει ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κ Α.Νταβούτογλου
από την πλευρά του ως προς τα όσα συζήτησε για το θέμα στην Αθήνα με τους κκ Σαμαρά και Βενιζέλο και όπως αυτά αποτυπώνονται σε σειρά δημοσιευμάτων του τουρκικού τύπου. Η εικόνα που προέκυψε από τις επαφές του Νταβούτογλου, χθες στην Αθήνα, τίθεται επί τάπητος στην «ΤΔΒΚ»που πάει σήμερα.

 Σύμφωνα με όσα - λιγότερο ή περισσότερο - η κάθε εφημερίδα της Τουρκίας αποτυπώνει πρέπει να κρατήσουμε επίσης ότι η Αγκυρα θεωρεί ότι στην Κύπρο βιώνεται μία νέα κινητικότητα στην οποία βρίσκονται ''στο κύκλωμα''  και οι ΗΠΑ, η Βρετανία και τα Ηνωμένα Έθνη. Ο κ.Νταβούτογλου- αναφέρεται -  πριν την επίσκεψή του στην Αθήνα, πραγματοποίησε κρίσιμες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, κ.Κέρρυ, το Βρετανό ΥΠΕΞ, κ.Hague και με το Γενικό Γραμματέα των Η.Ε., αναφορικά με τη φόρμουλα για την οποία γίνονται εργασίες.Επίσης προβάλλεται η άποψη  Νταβούτογλου πως θεωρεί «ευκαιρία» το γεγονός ότι από την 1η Ιανουαρίου θα αναλάβει η Ελλάδα την Προεδρία της ΕΕ .

Τηλεφώνημα Ερντογάν -Σαμαρά


Αποκαλύπτεται επίσης από την Hurriyet ότι  οι Πρωθυπουργοί των δυο χωρών κκ Σαμαράς και Ερντογάν, είχαν , την Πέμπτη,  τηλεφωνική συνδιάλεξη.

Μια ενδεικτική περίληψη των όσων προβάλει ο κ Νταβούτογλου από την πλευρά του, αναφορικά με το σημείο που έχουν φθάσει τα πράγματα στο Κυπριακό έως σήμερα είναι τα εξής:

«Αυτή τη στιγμή οι πλευρές προσπαθούν να ‘συναντηθούν’ σε μία θέση κοινών διαπραγματεύσεων. Στο κύκλωμα βρίσκονται οι ΗΠΑ και η Αγγλία. Η εργασία αυτή, στην πραγματικότητα, ξεκίνησε για να γίνει μία εναρκτήρια ανακοίνωση. Όμως τώρα γίνεται μία σοβαρή εργασία στο νησί για την ουσία. Γίνεται μία εργασία για ένα κείμενο. Ενδέχεται εντός μερικών ημερών να εξασφαλιστεί εξέλιξη πάνω στο κείμενο αυτό. Εάν γίνει αυτό, οι πλευρές θα καθίσουν και θα αρχίσουν να μιλούν για την ουσιαστική λύση.  Τότε, όπως συμφωνήσαμε με τον κ. Βενιζέλο στη Νέα Υόρκη, ο δικός τους διαπραγματευτής μπορεί να έρθει σ’ εμάς και ο δικός μας να πάει σε εκείνους. Δε μιλάμε για μία μερική λύση. Το κυπριακό βρίσκεται σε ένα τέτοιο σημείο που έχουν συζητηθεί τα πάντα. Τώρα έχουμε φθάσει σε ένα κρίσιμο σημείο. Στο εξής ή θα πρέπει, παρουσιάζοντας μία πολιτική βούληση, να προχωρήσουμε προς τη λύση, ή να πούμε ότι η υπόθεση αυτή δε γίνεται. Και τα Η.Ε. αυτή τη στιγμή είναι σ’ αυτό το σημείο».

 Οι τίτλοι

Ας δούμε μερικούς τίτλους ως προς το θέμα


=Η Hurriyet, έχει τίτλο «Κρίσιμες μέρες στην Κύπρο», σε ανταπόκριση της Τζανσού Τσαμλιμπέλ.


=Η Milliyet, έχει τον τίτλο «Ο Τουρκος ΥΠΕΞ Νταβούτογλου μετά την Αρμενία επισκέφθηκε την Ελλάδα: η Προεδρία αποτελεί ευκαιρία για την Τουρκία» και τον υπότιτλο «Ο Τουρκος ΥΠΕΞ Νταβούτογλου τόνισε πως αποτελεί μεγάλη ευκαιρία το γεγονός ότι η Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου 2014 θα αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ και είπε ότι με την ανάπτυξη της συνεργασίας μπορεί να δημιουργηθεί μία ‘'Αλληλεγγύη Νότου’'»,

=Η Star, έχει τίτλο «Γραμμή Αλληλεγγύης Νότου με την Ελλάδα»,

=Η Aksam, στην πρώτη σελίδα, έχει τίτλο «Ο επιπρόσθετος χρόνος στην Κύπρο δεν επιφέρει λύση» και στη συνέχεια στις εσωτερικές σελίδες, τον τίτλο «Η επίλυση του κυπριακού έγκειται στην πολιτική βούληση»,

=Η Yeni Safak, έχει τίτλο «Καιρός για λήψη απόφασης στην Κύπρο», τον πλαγιότιτλο «Θα πρέπει να προκύψει ένα αποτέλεσμα θετικό είτε αρνητικό» και τον υπότιτλο «Ο Τουρκος ΥΠΕΞ Νταβούτογλου, που είπε ότι για το κυπριακό έφθασαν σε μία θετική επιτάχυνση, τόνισε ‘στόχος είναι μία πολύ ουσιαστική λύση. Στην Κύπρο συζητήθηκαν πλέον τα πάντα. Μετά από αυτό το σημείο ή θα πρέπει να επιτευχθεί λύση, ή να ειπωθεί ότι αυτή η δουλειά δε γίνεται. Αυτή την άποψη έχουν και τα Η.Ε. Εάν επιτευχθεί συμφωνία στη βάση των διαπραγματεύσεων, θ’ αρχίσουν οι συνομιλίες’».

= Η Hurriyet Daily News με τίτλο «Σε “κρίσιμο σημείο” οι συνομιλίες για την Κύπρο λέει ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών».
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ κ. Βενιζέλος είπε ότι η υπογραφή συμφωνίας επανεισδοχής για τους λαθρομετανάστες, μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, φέρει ζωτική σημασία για την Ελλάδα και ότι «αντιμετωπίζουν με μεγάλη ικανοποίηση το γεγονός ότι θα καταργηθεί η θεώρηση για τους  Τούρκους πολίτες».

=Η Cumhuriyet, έχει τον τίτλο «Θα γίνει ενθάρρυνση για το κοινό ανακοινωθέν» και τον υπέρτιτλο «Στην Αθήνα συζητήθηκε η Κύπρος». Ο Τουρκος ΥΠΕΞ Νταβούτογλου, στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Έλληνα ομόλογό του κ. Βενιζέλο, είπε πως ένα σημαντικό στοιχείο της ειρήνης στην ανατολική Μεσόγειο είναι η ειρήνη στην Κύπρο. Ο Νταβούτογλου επέστησε την προσοχή στην επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων τις τελευταίες εβδομάδες στην Κύπρο και είπε πως η Ελλάδα και η Τουρκία, ως δύο εγγυήτριες χώρες, διακατέχονται από τη βούληση να συμβάλουν στη διαδικασία αυτή. Και επεσήμανε «Η Τουρκία και η Ελλάδα, όσο προχωρούν σε κοινή προοπτική αναφορικά με το κυπριακό, είμαι βέβαιος ότι αυτό θα διευκολύνει και την επίτευξη της ειρήνης στο νησί».

=Η Sabah έχει  τίτλο «Έκκληση για αλληλεγγύη του νότου μέσα στην Ευρώπη».

= Η Today’s Zaman, έχει  τίτλο «Ο Νταβούτογλου επισκέπτεται την Αθήνα για να συζητήσει το αδιέξοδο στην Κύπρο».



Αλλά σημεία που προβάλλουν οι τουρκικές εφημερίδες είναι μεταξύ άλλων :

-Ο Νταβούτογλου είπε ότι  βλέπουν ως ευκαιρία για την Τουρκία την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα και ευχήθηκε, κατά την περίοδο αυτή, να ανοίξουν όσο γίνεται περισσότερα κεφάλαια και να συνεχιστεί με την ίδια ταχύτητα και ο διάλογος για την απαλλαγή της θεώρησης.

Η μειονότητα

-Στη συνάντηση των κ.κ. Βενιζέλου – Νταβούτογλου, συζητήθηκαν - αναφέρουν - επίσης θέματα διμερών σχέσεων, όπως αυτά του Αιγαίου και των μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης. Σύμφωνα με τον Τούρκο ΥπΕξ, «αν η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία μπορεί να επιλέξει τον Πατριάρχη στην Τουρκία» τότε θα πρέπει να αναγνωριστεί το δικαίωμα στους «Τούρκους μουσουλμάνους της δυτικής Θράκης» να εκλέγουν το δικό τους μουφτή. Οι ελληνικές Αρχές δεν αποδέχονται τους μουφτήδες που επιλέγονται από την «τουρκική» κοινότητα στη Δυτική Θράκη και έχουν ορίσει μουφτήδες για περισσότερους από 150.000 «Τούρκους» Μουσουλμάνους της Δυτικής Θράκης, γεγονός που έχει οδηγήσει σε σκληρή αντίδραση της Τουρκίας, δεδομένου ότι τα δικαιώματα των μειονοτήτων υποτίθεται ότι προστατεύονται από τη Συνθήκη της Λοζάνης.

Το εμπόριο και ο τουρισμός

-Η Turkiye  με τον τίτλο «Έκκληση στην Αθήνα για την αύξηση του εμπορίου: φθάσαμε τα 5, στόχος είναι τα 10 δις δολάρια>> γράφει ότι ο  Νταβούτογλου αναφέρθηκε στην αύξηση του εμπορικού δυναμικού μεταξύ των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια, επισημαίνοντας ότι στόχος στο εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών είναι τα 10 δις δολάρια.  Ακόμα είπε ότι οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία προσεγγίζουν τα 7 δις δολάρια και ότι μία από τις σημαντικότερες ενδείξεις είναι το γεγονός ότι φέτος επισκέφθηκαν την Ελλάδα περίπου 1 εκατ. Τούρκοι.

Οι πιλότοι

- Ο Νταβούτογλου είπε ότι κάτι άλλο που του προξενεί ικανοποίηση είναι το γεγονός ότι πολλοί Έλληνες φίλοι επισκέπτονται την Τουρκία και ότι τον ευχαριστεί που βλέπει Έλληνες πιλότους στην τουρκική πολιτική αεροπορία.

- Ακόμα ότι ο  Νταβούτογλου,  αναφέρθηκε και στις αερομαχίες μεταξύ των πολεμικών αεροσκαφών των δύο χωρών στο Αιγαίο και ότι είπε στον  κ. Βενιζέλο ότι επιθυμεί οι Τούρκοι και οι Έλληνες πιλότοι να συναντιόνται όχι στο Αιγαίο, αλλά στα πολιτικά αεροσκάφη.
.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου