Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Η Ουάσιγκτον παραδέχεται ότι απειλούμαστε από την Τουρκία




ΜΑΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ «ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΑΤΣΑΛΙ» ΟΙ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ



Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης
Η εποχή που παίζαμε με τις λέξεις και «ντύναμε» καταστάσεις με ωραίες φράσεις φαίνεται ότι αρχίζει να τελειώνει και τα πράγματα μπαίνουν πλέον σε ρεαλιστικές βάσεις, όσο αφορά την άμυνα της χώρας.
Η Ουάσιγκτον δεν έχει αμφιβολίες πια για το ότι η Τουρκία θέλει να προσαρτήσει ελληνικό έδαφος με κάθε τρόπο αν και στην παρούσα φάση δεν θα ήθελε να βλέπει τέτοιες κινήσεις μεταξύ κρατών -μελών της Συμμαχίας. Ωστόσο οι πληροφορίες που έχει της προκαλούν ανησυχίες.

Έτσι σε μία κίνηση να προστατεύσει την Ελληνική κυριαρχία ανοίγει τις αποθήκες της με τα αποθηκευμένα οπλικά συστήματα που σχεδίαζε να τα βάλει σε «μακρά αποθήκευση» και στέλνει μέρος αυτών στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών, εκτός από τα 10 CH-47D Chinook, είναι και περίπου εκατό άρματα μάχης Μ1Α1 Abrams για να ενισχυθούν περεταίρω οι αμυντικές μας γραμμές σε Έβρο και σε νησιά.
Το Ελληνικό Γενικό Επιτελείο Στρατού, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, έχει εντείνει την αποστολή διαβαθμισμένων εγγράφων στην Ουάσιγκτον ώστε να «τρέξει γρήγορα» το θέμα των αμερικανικών αρμάτων μάχης και να διευθετηθούν γρήγορα όλες οι λεπτομέρειες . Ήδη το ΓΕΣ έστειλε απάντηση στην Ουάσιγκτον για τις «απαιτήσεις» του ως προς τη διαμόρφωση που θα έχουν τα συγκεκριμένα Μ1Α1 Abrams που θα μας παραχωρούνται από τις ΗΠΑ.
Ακόμα από το ΓΕΣ δεν έχει αποφασιστεί που θα σταλούν. Αν θα τα πάνε στον Έβρο ή στα νησιά.
Ένα από τα μειονεκτήματα που έχουν σύμφωνα με αξιωματικούς είναι ότι πρόκειται για βαριά τεθωρακισμένα.
Σίγουρα αυτά τα άρματα μάχης δεν είναι καινούργια ωστόσο είναι σε καλή επιχειρησιακή κατάσταση. Ενδέχεται να απαιτηθούν να γίνουν σε αυτά και κάποιες εργασίες αναβάθμισης .
Το που θα γίνουν αυτές οι εργασίες ακόμα παραμένει αδιευκρίνιστο. Ενδέχεται να γίνουν στις ΗΠΑ ή στην Ελλάδα ή να υπάρξει συνδυασμός των δύο αυτών λύσεων.
Κάποιες πληροφορίες, που δεν είναι δυνατόν να διασταυρωθούν για ευνόητους λόγους, αναφέρουν ότι το εν λόγω θέμα συζητήθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγού Μάρτιν Ντέμπσεϊ στην Αθήνα το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε.
Τα συγκεκριμένα άρματα που προγραμματίζεται να μας δοθούν είναι σχετικά νέας κατασκευής (1995-2000) τα οποία έχουν υποστεί πλήρη εργοστασιακή αξιοποίηση το 2008, σύμφωνα με τα πρότυπα του Αμερικανικού Στρατού.
Να θυμίσουμε αρχικά ότι το Ελληνικό Πεντάγωνο σχεδίαζε να πάρει τετρακόσια άρματα μάχης αυτού του τύπου από την Αμερική αλλά λόγω της οικονομικής συγκυρίας είναι αδύνατον να αυξήσει το ΓΕΣ με τα υπάρχοντα κονδύλια που του διατίθενται τόσο μεγάλο στόλο τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης.
Για την παραχώρηση των δέκα ελικοπτέρων CH-47D Chinook και για τα άρματα μάχης Μ1Α1 Abrams υπήρξαν καταλυτικές ενέργειες και υποστήριξη από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο.
aegeanhawk.blogspot.gr

 

* Οι απόψεις της Σύνταξης μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου.
 

Εάν σας άρεσε αυτό το άρθρο,κοινοποιήστε το 

 
 Σας ευχαριστούμε  για την επίσκεψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου