Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών ζητά η τρόικα

Ασφυκτικές πιέσεις προς την κυβέρνηση για την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών ασκεί η τρόικα, απειλώντας να ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου» και να οδηγήσει σε κατάρρευση την αγορά ακινήτων και σε μαζικές κατασχέσεις ακόμα και της πρώτης κατοικίας.

Η τρόικα έχει φροντίσει να «δείξει τα δόντια της» στην κυβέρνηση και απορρίπτει το επιχείρημα ότι οι οικονομικά αδύναμες ομάδες πρέπει να προστατευθούν.

Όπως μάλιστα λένε τα στελέχη της τρόικας, δεν είναι δυνατόν να επιτρέπονται οις κατασχέσεις για χρέη έναντι του Δημοσίου και από την άλλη πλευρά να απαγορεύονται για χρέη απέναντι στις τράπεζες

Την έντονη αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο πλήρους απελευθέρωσης των πλειστηριαμών έχουν εκφράσει και οι Έλληνες τραπεζίτες.

Όπως σημειώνουν, αν καταρρεύσουν οι τιμές των ακινήτων, τότε ακόμα και οι συνεπείς δανειολήπτες δεν θα μπορούν να πληρώνουν τα στεγαστικά τους, αφού οι τρέχουσες αξίες θα είναι δραματικά μικρότερες σε σχέση με τα ποσά που έχουν δανειστεί για να αποκτήσουν σπίτι.

Πάντως, εφόσον προχωρήσει η μερική έστω απελευθέρωση των πλειστηριασμών, τότε πρώτα στη λίστα θα βρεθούν ακίνητα που αποκτήθηκαν με δάνεια πριν το 2009, καθώς και μεγάλες κατοικίες, της τάξεως των 150 τ.μ. και πάνω.

Συνολικά, στην πρώτη γραμμή της εκκίνησης είναι περίπου 62.000 ακίνητα, εφόσον αρθεί οριζόντια η απαγόρευση της διενέργειας πλειστηριασμών.

Αυτός είναι ο αριθμός των δανείων για τα οποία οι τράπεζες έχουν εκδώσει τα τελευταία έξι χρόνια διαταγές πληρωμής, καθώς οι δανειολήπτες των υποθηκευμένων ακινήτων βρέθηκαν στο «κόκκινο».

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως αυτά τα 62.000 δάνεια είναι επιχειρηματικά, καταναλωτικά και στεγαστικά και έχουν υποθηκευμένα ακίνητα. Απ' αυτά, μόλις τα 26.000 είναι στεγαστικά, δηλαδή έχουν κατά κύριο λόγο προσημειωμένη την πρώτη κατοικία.


newsbomb.gr

Πηγή:logiosermis.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου