Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΟΥΡΚΙΑ:Επιλογή του κινεζικού HQ-9 για τα τουρκικά T-LORAMIDS

HQ-9
Την στιγμή που στην Ελλάδα όλοι είναι εναντίον όλων και η χώρα βιώνει ακραίες καταστάσεις  με την ΕΥΠ να ... παρακολουθεί επίσημα (!) πολιτικά κόμματα, στην άλλη άκρη του Αιγαίου σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα γίνει πραγματικότητα ένας εφιάλτης


Με μια κίνηση που δεν αποτέλεσε απόλυτη έκπληξη, καθώς υπήρξαν πολλές σχετικές αναφορές τους τελευταίους μήνες η Άγκυρα ανακοίνωσε χθες ότι επέλεξε κατ’ αρχήν το κινεζικό αντιαεροπορικό-αντιβαλλιστικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς  HQ-9 στα πλαίσια του σχετικού διαγωνισμού T-LORAMIDS. Η τουρκική προμήθεια, σύμφωνα με εκτιμήσεις αφορά  3+1 συγκροτήματα συστοιχιών για την κάλυψη ισάριθμων ζωνών-περιοχών.

Ο διαγωνισμός είχε αναφερθεί πολλές φορές ότι μετακυλίεται μεσοπρόθεσμα, λόγω υψηλού κόστους και για να μην επηρεαστούν άλλα εξοπλιστικά προγράμματα, ενώ τελικά φαίνεται ότι κυρίαρχος παράγοντας στην επιλογή ήταν το κόστος, με την κινεζική πρόταση –σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου- να αποτελεί και την  χαμηλότερη προσφορά, στα 3 περίπου δισεκατομμύρια δολάρια, με τις υπόλοιπες να κινούνται έως και άνω των 4,5 δισεκατομμυρίων.
Η επιλογή του HQ-9, που αποτελεί περίπου ισοδύναμο του ρωσικού S-300V με καταβολές στο S-300, που η Κίνα είχε αποκτήσει, επισφραγίζει για άλλη μια φορά τα ανοίγματα της Τουρκίας προς χώρες εκτός ΝΑΤΟ για την απόκτηση οπλικών συστημάτων, όπου ειδικά με το Πεκίνο έχει υπάρξει και στο παρελθόν συνεργασία στον πυραυλικό τομέα.
Από την άλλη τόσο το ΝΑΤΟ όσο και οι ΗΠΑ είχαν εκφράσει σε πολλές διαφορετικές περιπτώσεις τις ανησυχίες τους για την πιθανότητα συνεργασίας συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου με ρωσικά και κινεζικά συστήματα που ήταν υποψήφια στον τουρκικό διαγωνισμό.



1 σχόλιο:

  1. Οι φυλακίσεις πολιτικών πάντοτε ανέβαζαν τα ποσοστά του κόμματός τους. Τι λένε οι δημοσκοπήσεις... http://pieria2004.wordpress.com/page/2/

    ΑπάντησηΔιαγραφή