Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΜΙΝΗ: ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΑΝΑ ΔΙΗΜΕΡΟ Ή… ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ!


Θα πνιγούμε στα σκουπίδια!
Μοιάζει με φάρσα και μάλιστα τραβηγμένη. Κι όμως: Ο Δήμος Αθηναίων, μετά από την αποχώρηση των συμβασιούχων, θα μαζεύει τα σκουπίδια από ορισμένες περιοχές της πρωτεύουσας ανά… δύο ημέρες, ή και καθόλου, μέχρι να βρεθεί μια λύση, αφού το προσωπικό δεν φτάνει. Και αυτό, το λένε τα πλέον επίσημα –και αρμόδια- χείλη: Αυτά του αντιδημάρχου καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, Α. Βαρελά.
Οι περιοχές
Όπως αποκαλύπτει σήμερα η “PRESS”, το «σχέδιο ανάγκης» του Δήμου Αθηναίων, προβλέπει αποκομιδή 
απορριμάτων ανά διήμερο για περίπου 140.000 κατοίκους του Λεκανοπεδίου. Προς το παρόν, στο «σχέδιο» έχουν ενταχθεί οι δυτικές και νοτιοδυτικές συνοικίες. Δηλαδή ο Κολωνός, η Ακαδημία Πλάτωνος, ο Βοτανικός, ο Προφ. Δανιήλ, το τμήμα από Σεπόλια μέχρι Πατήσια, τα Πετράλωνα, το Θησείο και το Αστεροσκοπείο. Τα πράγματα είναι χειρότερα για λόφους και πάρκα, όπου, όταν αποχωρήσουν οι συμβασιούχοι, δεν προβλέπεται καθόλου καθαριότητα!
Και γιατί όλα αυτά; Επειδή θα αποχωρήσουν οι 650 συμβασιούχοι του Δήμου για την καθαριότητα. «Θα είναι καίριο πλήγμα», λέει ο κ. Βαρελάς. «Σήμερα, βγαίνουν στο δρόμο 1.400 άτομα. Εάν αποχωρήσουν οι συμβασιούχοι, το πολύ να βγαίνουν 1.000 άτομα και με πολύ υψηλό μέσο όρο ηλικίας. Θα υποχρεωθούμε σε κάποιες περιοχές πιο αραιοκατοικημένες (όπως το 2ο και το 4ο Διαμέρισμα) να μαζεύουμε τα σκουπίδια ανά διήμερο και σε άλλα σημεία, όπως οι λόφοι και οι χώροι πρασίνου, να αναζητήσουμε άλλες λύσεις», επισημαίνει ο αντιδήμαρχος καθαριότητας της Αθήνας.
Οι συμβάσεις τους λήγουν σταδιακά από την Παρασκευή 13 Αυγούστου έως και τις 10 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες της “PRESS” ο Δήμος Αθηναίων, στο σχέδιο ανάγκης μετά την αποχώρηση των συμβασιούχων (την οποία θα ακολουθήσει κύμα συνταξιοδοτήσεων από τον ίδιο τομέα, αυτόν της καθαριότητας) και άρα τη δραματική έλλειψη προσωπικού, «επέλεξε» για την ανά διήμερο αποκομιδή των σκουπιδιών, τα δύο δημοτικά διαμερίσματα με τον μικρότερο –όχι αμελητέο, πάντως- πληθυσμό. Σε αντίθετη περίπτωση, θα έπρεπε να επιλέξει εκ περιτροπής καθαρισμό και για πολύ πυκνοκατοικημένες περιοχές, γεγονός που θα προκαλούσε μια εκρηκτική κατάσταση και θα έφερνε μια υγειονομική βόμβα στην Αθήνα. Ως εκ τούτου, κρίθηκε ότι είναι προτιμότερο να μείνουν δίχως καθαριότητα οι μη κατοικημένοι χώροι, όπως είναι οι λόφοι (Φιλοπάππου κλπ) και τα πάρκα- χώροι πρασίνου (δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν το μέτρο θα αφορά και τον Εθνικό Κήπο, κάτι που ωστόσο φαίνεται απίθανο).
Η «λύση»
Μπροστά στο αδιέξοδο, ο Δήμος, αφού δεν μπορεί να προσλάβει ή να κρατήσει τους συμβασιούχους του στην καθαριότητα, εξετάζει τις λύσεις που θα μπορούσαν να βρεθούν. Προς το παρόν, ο κ. Καμίνης με τον κ. Βαρελά και το υπόλοιπο ΔΣ του Δήμου Αθηναίων, προσανατολίζονται σε δύο λύσεις.
Η πρώτη αφορά την ανάθεση σε ιδιώτες εργολάβους της αποκομιδής των σκουπιδιών από τις πιο αραιοκατοικημένες περιοχές. Έτσι, το έργο θα «βγει» πιο φτηνό και δεν θα προκληθούν προβλήματα με βουνά από σκουπίδια.
Η δεύτερη λύση, αφορά σε ένα παναθηναϊκό κάλεσμα εθελοντισμού. Ο Δήμος προσανατολίζεται στο να ζητήσει τη βοήθεια υπάρχοντων ομάδων εθελοντών (πχ Atenistas) οι οποίοι ήδη έχουν «εμπειρία» στην οργάνωση τέτοιων δράσεων με καθαρισμούς περιοχών. Και να ζητήσει, στη συνέχεια, περισσότερους εθελοντές από τον Δήμο. Δεν αποκλείεται και μια καμπάνια ευαισθητοποίησης του κοινού για να βοηθά στον καθαρισμό της πόλης ο κάθε πολίτης, κάθε μέρα.
Το μεγάλο πρόβλημα εδώ βέβαια, είναι το αντικείμενο των περισσότερων από τους συμβασιούχους που θα αποχωρήσουν. Άτομα για να «μαζεύουν» τα σκουπίδια, θα βρει –σχετικά- εύκολα ο Δήμος, όμως οδηγούς απορριμματοφόρων; Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, ένα μεγάλο μέρος (οι 107) από τους συμβασιούχους είναι οδηγοί απορριμματοφόρων και είναι δύσκολο να αντικατασταθούν. Διαβάστε τη συνέχεια στην “PRESS Time” που κυκλοφορεί το Σάββατο στα περίπτερα
 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου