Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Αποδοχή αιτήματος ΗΠΑ για Σούδα-Καλαμάτα!ΑΛΛΑ "Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΕΝΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ"...

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν και επίσημα άδεια χρήσης στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα και αυτό ήταν το βασικό αντικείμενο της ατζέντας στην συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ε.Βενιζέλου και Δ.Αβραμόπολου, όπως και των δηλώσεων περί "τήρησης υποχρεώσεων" που ακολούθησαν.

Το αμερικανικό αίτημα αφορά τόσο την βάση της Σούδας, όσο και την αεροπορική βάση της Καλαμάτας, για το αμερικανικό Ναυτικό και την Αεροπορία αντίστοιχα.
Η βάση της Καλαμάτας τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα, καθώς καλύπτει μεγάλη έκταση και έχει υψηλές δυνατότητες στάθμευσης αεροσκαφών. Η ελληνική πλευρά απάντησε ήδη θετικά, αλλά τονίστηκε στην απάντηση ότι "Δεν πρόκειται να λάβει ενεργό μέρος στις επιχειρήσεις" και τουλάχιστον αυτό αξίζει να το σημειώσουμε.
Η ακριβώς αντίθετη εικόνα συμβαίνει με την Τουρκία, όπου η μεν τουρκική κυβέρνηση "τα δίνει ολα και θέλει να συμμετάσχει ενεργά στην επιδρομή", αλλά οι ΗΠΑ είναι πολύ διστακτικές ακόμα και να χρησιμοποιήσουν τουρκικές βάσεις.
Οι εκτιμήσεις των Ελλήνων επιτελών για την απροθυμία των ΗΠΑ είναι ότι "Δεν επιθυμεί το Ισραήλ εμπλοκή της Τουρκίας" ενώ πολιτικά θα μπορούσε να σημανει γενική ανάφλεξη".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου