Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Πολυνομοσχέδιο με ορίζοντα ..Ιουνίου!

stournaras troika

Το πολυνομοσχέδιο (με τις προσθήκες τις τελευταίας στιγμής) υπερψηφίστηκε χθες και πλέον ξεκινά η εφαρμογή των μέτρων. Οι απολύσεις που απαιτούσε η τρόικα πέρασαν και είναι νόμος του κράτους, μαζί με δεκάδες άλλες διατάξεις που αλλάζουν τις ζωές των φορολογουμένων.

Ο ορίζοντας της κυβέρνησης είναι στραμμένος προς τον Ιούνιο στην επόμενη αξιολόγηση της τρόικα. Εκεί ετοιμάζουν το «τυράκι» που λέγεται μείωση ΦΠΑ στην εστίαση, λες και ένα μέτρο από μόνο του θα αυξήσει τον τουρισμό ή αρκεί για να τονώσει τα έσοδα. Το βέβαιο είναι ότι μέχρι τότε θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα εξής θέματα:

13 Μαίου θα γίνει το Eurogroup για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων και για να δώσουν στον Στουρνάρα τα επόμενα μηνύματα για την αξιολόγηση του Ιουνίου. Στις 20 Μαίου λήγουν δυο ομόλογα που έχει στα χέρια της η ΕΚΤ ύψους 5,6 δις.

Από το Πάσχα μέχρι και το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να έχουν βρεθεί και να έχουν απομακρυνθεί 2.000 επίορκοι υπάλληλοι. Μέχρι στιγμής, λένε από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχουν βρεθεί περίπου 1.500, ενώ τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού και με την επιστροφή της τρόικα θα πρέπει να έχουν φύγει και άλλοι 500 με «ονόματα και διευθύνσεις».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την πίεση για κατασχέσεις σε όσους χρωστούν, τις απολύσεις στο δημόσιο, θέλουν να τελειώσουν και με τη φοροδιαφυγή. Γι’ αυτό το λόγο λέγεται ότι οι νέες πιέσεις του Ιουνίου θα αφορούν ακριβώς αυτό το θέμα. Από την άλλη, τον Ιούνιο θα κριθεί εκ νέου το αν θα επιβληθούν νέα μέτρα, καθώς τότε θα τελειώσει η αξιολόγηση του β’ τριμήνου του έτους.

Αν η τρόικα βρει κενά τότε θα τεθεί σε εφαρμογή η ρήτρα απόκλισης η οποία ενεργοποιείται κάθε τρίμηνο σε περίπτωση που το πρόγραμμα για εκείνες τις 90 μέρες βγει εκτός στόχων!

Νέα μέτρα μπορεί να μην φέρουν στην κυβέρνηση (όπως υποστηρίζουν), αλλά η φορολογία θα είναι πλέον δυσβάσταχτη, αφού θα έρθει ο ΦΑΠ για τα έτη 2011,2012,2013, ο ενιαίος φόρος ακινήτων, ο φόρος εισοδήματος για το οικονομικό έτος 2012 με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, συν όλες οι υπόλοιπες φορολογικές επιβαρύνσεις που ήδη υπάρχουν σε συνδυασμό με τις όποιες υποχρεώσεις μπορεί να έχει κανείς.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου