Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Προανακριτική: Καλείται επειγόντως ο Παπανδρέου


- Επισπεύδεται η κλήση προς τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να καταθέσει στην προανακριτική για τη λίστα Λαγκάρντ...

- Δεν αποκλείουν κάποιοι αν στείλει υπόμνημα να ζητηθεί η βίαιη προσαγωγή του
- Ο κ. Διώτης θυμήθηκε σήμερα ότι τελικά είχε μιλήσει με τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ για την λίστα
- Ο κ. Μπίκας στην προηγούμενη κατάθεσή του είχε ισχυρισθεί ότι δεν είχε ασχοληθεί με την υπόθεση Στην Προανακριτική αύριο εκτάκτως ο πρώην Επικεφαλής της ΕΥΠ Κωνσταντίνος Μπίκας, μετά την αλληλογραφία – φωτιά που κατέθεσε ο Γιάννης Διώτης στην Επιτροπή και αποτυπώνει δίαυλο επικοινωνίας ΣΔΟΕ – Γ. Παπακωνσταντίνου – ΕΥΠ – Παπανδρέου για τη διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ.

Επιβεβλημένη δε, χαρακτηρίζει πλέον την κλήτευση του πρώην Πρωθυπουργού, ο Πρόεδρος της Προανακριτικής Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί ούτε πότε θα προγραμματιστεί η κατάθεση του Γ. Παπανδρέου, ούτε έχει αποφασιστεί πως θα αντιδράσει η Επιτροπή σε περίπτωση που κάνει χρήση του δικαιώματος του να αποστείλει υπόμνημα, πρακτική που έχουν ακολουθήσει στο παρελθόν κι άλλοι Πρωθυπουργοί…

Θα ζητήσουν τη βίαιη προσαγωγή του ή όχι…;

Με βάση τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από την κατάθεση της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας Διώτη – Παπακωνσταντίνου, τα μέλη της Προανακριτικής συμφωνούν πως η λίστα Λαγκάρντ ήταν αντικείμενο διαχείρισης υψηλού επιπέδου!

Ο κ. Διώτης, ο οποίος συνέχισε σήμερα την κατάθεση του στην Προανακριτική Επιτροπή, φέρεται να υποστήριξε πως δεν μίλησε ποτέ με τον Γ. Παπανδρέου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, ωστόσο αυτή τη φορά παραδέχτηκε πως είχε μιλήσει με τον Κ. Μπίκα, σημειώνοντας πως… είναι απόλυτα φυσιολογικό να συνεργάζονται ο διοικητής της ΕΥΠ και ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ για θέματα φοροδιαφυγής.

«Επικοινώνησα με τον κ. Μπίκα προκειμένου να μάθω πως ήρθε η λίστα στην Ελλάδα για να καταλήξω πως θα τη διαχειριστώ» φέρεται να υποστήριξε ο κ. Διώτης και πάντως αρνήθηκε πως γνωρίζει οτιδήποτε από το περιεχόμενο της συνομιλίας του πρώην Πρωθυπουργού με τον κ. Μπίκα.

Κληθείς να απαντήσει γιατί στην πρότερη κατάθεση του, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, είχε αποκρύψει την ύπαρξη των εν λόγω email, ο κ. Διώτης φέρεται να κατέθεσε πως τα συγκεκριμένα email δεν ήταν πρόχειρα σε αυτόν αλλά ανέτρεξε και τα βρήκε στο αρχείο του προκειμένου να συγκεκριμενοποιήσει την ημερομηνία που παρέλαβε το usb από τον Γ. Παπακων/νου. Με αυτό τον τρόπο δικαιολογήθηκε και για το γεγονός πως δεν έχει καταθέσει τα email ούτε στους οικονομικούς εισαγγελείς.

Όσον αφορά στην γνωστή σύσκεψη για τη φοροδιαφυγή στις 8 Ιουλίου στο γραφείο του Γ. Παπανδρέου, μία ημέρα μετά την αλληλογραφία με τον Γ. Παπακωνσταντίνου, παρουσία και του τότε υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου, ο κ. Διώτης φέρεται να κατέθεσε πως δεν συμμετείχε και ο ίδιος αλλά… πέρασε για να παραδώσει το στικάκι στον κ. Βενιζέλο. Φέρεται να υποστήριξε μάλιστα ότι ενδεχομένως, τελικά να παρέδωσε νωρίτερα την λίστα στον κ. Βενιζελο, και συγκεκριμένα στις 8 Ιουλίου, αλλά δεν θυμάται ακριβώς πότε κατέστρεψε την πρωτότυπη λίστα που του είχε παραδοθεί. «Μπορεί να κατέστρεψα το αρχικό στικάκι και λίγο αργότερα» φέρεται να κατέθεσε.

ΕΚΘΕΤΟΣ Ο ΜΠΙΚΑΣ

Σύμφωνα με μέλη της Προανακριτικής ο πρώην Επικεφαλής της ΕΥΠ είναι απολύτως έκθετος, καθώς από την ηλεκτρονική αλληλογραφία με τον Γ. Παπακωνσταντίνου που κατέθεσε ο Διώτης, αποδεικνύεται πως ο κ. Μπίκας είχε ενεργό ρόλο στη διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ.
Προς επίρρωση της θέσης τους υπενθύμιζαν πως ο κ. Μπίκας στην κατάθεση του στην Προανακριτική Επιτροπή, στις 30 Ιανουαρίου του 2013, είχε υποστηρίξει πως στη συνάντηση του με τον Γ. Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου στις 15 Ιουνίου του 2011, δεν είχαν συζητήσει το θέμα της λίστας Λαγκάρντ. «Το 2011 έχει τελειώσει η ιστορία αυτή. Δεν υπάρχει λίστα Λαγκάρντ το 2011» είχε υποστηρίξει συγκεκριμένα, όντας κάθετος πως δεν είχε ασχοληθεί με την υπόθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου