Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Παράλυτη η Ιταλία μετά από το νέο «όχι» του Γκρίλο

Παράλυτη η Ιταλία μετά από το νέο «όχι» του Γκρίλο 


Κανένα αποτέλεσμα δεν προέκυψε από τη συνάντηση του εντολοδόχου Πρωθυπουργού της κεντροαριστεράς Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του Κινήματος Πέντε Αστέρων.
Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης ο Μπερσάνι δήλωσε πως «αναλαμβάνει τεράστια ευθύνη» και ζήτησε από τον καθένα «να αναλάβει και αυτός ένα μικρό μέρος της».

Ο εκπρόσωπος του Μπέπε Γκρίλο στη γερουσία επανέλαβε πως δεν πρόκειται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης σε καμία κυβέρνηση και ότι η πάγια θέση τους παραμένει η υπερψήφιση ή καταψήφιση του κάθε προτεινόμενου μέτρου, ανάλογα με το περιεχόμενό του.
Μάλιστα εξερχόμενη της συνάντησης, η εκπρόσωπος των Πέντε Αστέρων στην βουλή, Ρομπέρτα Λομπάρντι, δήλωσε ότι «νόμιζε πως βρισκόταν σε τηλεοπτικό τοκ-σόου, διότι ειπώθηκαν τα ίδια πράγματα που ακούει κανείς εδώ και είκοσι χρόνια».
Αύριο ο Μπερσάνι θα μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο για να ενημερώσει τον πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο σχετικά με το αποτέλεσμα των προσπαθειών του.
Ο Ιταλός Πρόεδρος ακολούθως θα αποφασίσει αν ο εντολοδόχος πρωθυπουργός μπορεί να παρουσιαστεί ενώπιον του κοινοβουλίου για να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, ή θα επιλέξει πιθανώς ένα νέο πρόσωπο στο οποίο θα αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Σήμερα δημοσιοποιήθηκε μια νέα δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία, η κεντροαριστερή συμμαχία εξασφαλίζει ποσοστό 31%, η κεντροδεξιά 29%, το M5S του Γκρίλο 27% και το μετριοπαθές κέντρο του Μάριο Μόντι 9,5% της πρόθεσης ψήφου.
Σύμφωνα με τους αναλυτές αυτά τα ποσοστά σημαίνουν, ότι αν προκηρυχθούν νέες εκλογές, στην γερουσία θα μπορούσε και πάλι να μην προκύψει σαφής πλειοψηφία και να μην λυθεί και πάλι το πρόβλημα της ακυβερνησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου