Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Εδώ Ελλάδα, εδώ προτεκτοράτο της Γερμανικής Ευρώπης»ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.....


Γερμανικά Γραφεία Δημάρχων στην Ελλάδα


Διμερής συνεργασία αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης
Η σύσταση γερμανικών Γραφείων Δημάρχων από τον Μάιο, τα οποία για τρεις μήνες θα διαβουλεύονται με στελέχη Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου μέχρι τον Αύγουστο - Σεπτέμβριο να έχουν διαμορφωθεί τα επιχειρήματα, που θα αποτελέσουν το αντικείμενο συζήτησης με την κεντρική κυβέρνηση για την παραχώρηση περισσότερων αρμοδιοτήτων στην ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση, αποφασίστηκε σε συνάντηση εργασίας μεταξύ ΚΕΔΕ και γερμανικής αντιπροσωπείας στα γραφεία της Ένωσης.

Στη συνάντηση εκφράστηκε προβληματισμός για το έντονο αντιγερμανικό κλίμα στην ελληνική κοινωνία και οι Γερμανοί ζήτησαν «εχεμύθεια» για τα όσα θα συζητηθούν στο πλαίσιο της διευρυμένης συνεργασίας των δύο πλευρών.

Από ελληνικής πλευράς στη συνάντηση συμμετείχε το προεδρείο της ΚΕΔΕ. Από γερμανικής πλευράς συμμετείχαν ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Βάδης-Βυτεμβέργης Γκουίντο Βολφ, ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Βάδης-Βυτεμβέργης, Ρότζερ Κέελ και ο συντονιστής σε θέματα μεταφοράς τεχνογνωσίας σε δημοτικό επίπεδο, Ρολφ Γκάϊντερ.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνης, παρουσίασε τις αλλαγές στον τομέα της ελληνικής τοπικής αυτοδιοίκησης από το 1997 έως σήμερα και επισήμανε ότι οι δήμοι αποτελούν το μόνο φορέα του Δημοσίου που έχει προχωρήσει σε δραστικές μειώσεις δομών και λειτουργικού κόστους.

Χαρακτήρισε τη συνάντηση αφετηρία συνεργασίας μεταξύ των δυο μερών και σημείωσε ότι τέτοιου είδους συναντήσεις μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στη βελτίωση των σχέσεων των δυο λαών.

Δεν παρέλειψε όμως να επισημάνει ότι το κλίμα στο λαό δεν είναι ιδιαίτερα καλό μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Κύπρο.

Όσον αφορά τις έντονες διαφορές μεταξύ των μοντέλων τοπικής αυτοδιοίκησης που λειτουργούν στη Γερμανία και την Ελλάδα, σημείωσε ότι στην Ελλάδα το σύστημα είναι συγκεντρωτικό - σε αντίθεση με τη Γερμανία - με συνέπεια να μην εκχωρούνται αρμοδιότητες στην αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Βολφ σημείωσε ότι «η ανταλλαγή τεχνογνωσίας θα πετύχει εάν είμαστε βέβαιοι πως ό,τι συζητηθεί, δεν θα κοινοποιηθεί δημόσια». Οι εργασίες πρέπει να γίνουν υπό καθεστώς εχεμύθειας, τόνισε ο κ. Βολφ και συμπλήρωσε: «Είναι φρόνιμο, τουλάχιστον στην αρχή, οι συζητήσεις να μη γίνουν ευρέως γνωστές».

Όπως είπε, οι Κεντρικές Ενώσεις Δήμων του κρατιδίου της Βάδης-Βυτεμβέργης και της Ελλάδας θα πρέπει να φροντίσουν να σπάσει ο πάγος μεταξύ των δυο χωρών. «Πρέπει να διευρύνουμε την εμπιστοσύνη που υπάρχει μεταξύ των δυο χωρών», είπε ο κ. Βολφ και κατέληξε απευθυνόμενος στο προεδρείο της ΚΕΔΕ: «Η επιτυχία θα κριθεί και από την ικανότητά σας να πείσετε τους συναδέλφους σας να μπουν στο διάλογο».

Ο κ. Γκάιντερ εξήγησε ότι τα Γραφεία Δημάρχων θα αναπτυχθούν σε τέσσερα σημεία και ότι κάθε μήνα - και για τρεις μήνες - θα βρίσκονται στη χώρα 16 ειδικοί από τη Γερμανία.

«Οι τρεις μήνες θα είναι πιλοτική περίοδος, όπου θα δούμε πώς μπορούμε να προχωρήσουμε και τι θα σχεδιάσουμε», είπε.

Η ομάδα εργασίας θα αποτελείται από τέσσερα άτομα, δυο Έλληνες και δυο Γερμανούς. Η τεκμηρίωση θα έχει ολοκληρωθεί έως τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο, οπότε θα έχουν διαμορφωθεί τα επιχειρήματα για συζητήσεις με την κεντρική κυβέρνηση για περισσότερες αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρης σημείωσε ότι είναι έντονο το αντιγερμανικό κλίμα στην Ελλάδα. «Αγαπώ τους Γερμανούς και πιστεύω ότι μόνο μέσω συνεργασίας δήμων μπορεί να υπάρξει αλληλεγγύη λαών και πολιτική ένωση που δεν υπάρχει σήμερα. Όμως, αν οποιαδήποτε προσπάθεια για να αλλάξουμε το κλίμα ξεκινά από πάνω, το κλίμα αλληλεγγύης δεν μπορεί να καρποφορήσει. Εάν έχουμε επιβολή αποφάσεων και νόμων, φοβάμαι ότι το αντιγερμανικό κλίμα δεν θα υποχωρήσει».

Ο κ. Μπουτάρης τόνισε τη σύγκρουση μεταξύ γαλλικού και γερμανικού συστήματος στην οργάνωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Όπως είπε, η Γερμανία έχει αναλάβει τη Διοικητική Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η Γαλλία έχει αναλάβει τη Διοικητική Μεταρρύθμιση της Κεντρικής Κυβέρνησης. Όμως, για το Δήμο Θεσσαλονίκης, που θα λειτουργήσει ως πρώτος πιλοτικός δήμος για τη μεταρρύθμιση, έχει ορισθεί Γάλλος επιβλέπων. Υπάρχει μπλέξιμο. Θα πρέπει, λοιπόν, η κεντρική κυβέρνηση να αποφασίσει ποιο σύστημα θα ακολουθηθεί τελικά.

Ο κ. Μπουτάρης, όπως και οι περισσότεροι δήμαρχοι, θεωρεί ότι το γερμανικό σύστημα είναι προτιμότερο από το γαλλικό στην τοπική αυτοδιοίκηση, διότι βασίζεται στην αποκέντρωση. «Όμως, το γερμανικό σύστημα δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματά μας. Μπορεί να μας βοηθήσει να τα λύσουμε», σημείωσε και προσέθεσε ότι επιμένει στη συνεργασία των δήμων με τις ΜΚΟ και την Κοινωνία των Πολιτών.

Την αντίφαση μεταξύ γερμανικού συστήματος και ρυθμίσεων που έχουν επιβληθεί από την τρόικα στην ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση, επισήμανε ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ, Α. Κοιμήσης.


«Έχουμε μεγάλη ανάγκη τη γερμανική τεχνογνωσία. Αλλά η τρόικα έχει εφαρμόσει ένα συγκεντρωτικό μοντέλο που περιορίζει το βαθμό ελευθερίας σε αποφάσεις και την εφαρμογή τους», είπε και έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι οι δήμοι έχουν ανάγκη από επιστημονικό προσωπικό το οποίο δεν έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν. 
 
 
 
 newsbeast.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου