Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Εγκρίθηκε νόμος για το γενετικό έλεγχο των εμβρύων

 
Άνοιξε τελικά ο δρόμος για το γενετικό έλεγχο των εμβρύων στη Γερμανία, διαδικασία η οποία είχε προκαλέσει επικρίσεις από θρησκευτικούς ηγέτες και ακτιβιστές οργανώσεων ατόμων με αναπηρία σχετικά με τους φόβους για τη δημιουργία «γενετικά σχεδιασμένων βρεφών».


Η διαδικασία, που είναι γνωστή ως προεμφυτευτική γενετική διάγνωση (PGD), επιτρέπει στους γονείς με σοβαρές κληρονομικές ασθένειες να ελέγχουν τα έμβρυα για γενετικές ανωμαλίες πριν από την εμφύτευση στη μήτρα.
Η Γερμανία είχε αρχικά εγκρίνει ένα νομοσχέδιο τον Ιούλιο του 2011, το οποίο θα επέτρεπε περιορισμένα πειράματα.
Αλλά όταν ο νόμος τέθηκε σε ισχύ τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, το νομοθετικό πλαίσιο για την εφαρμογή της διαδικασίας έλειπε.
Η νομοθεσία που προωθήθηκε από τον υπουργό Υγείας Ντάνιελ Μπαχρ για να καλύψει αυτό το κενό εγκρίθηκε σήμερα με ψηφοφορία στη Μπούντεσρατ.
«Περιμέναμε πολύ καιρό για αυτό, και τελικά έγινε», δήλωσε η βουλευτής Ουλρίκε Φλαχ, που προώθησε το νόμο το 2011.
Τα τεστ, τα οποία είναι διαθέσιμα μόνο για τους γονείς με σοβαρές κληρονομικές ασθένειες, έχουν ως στόχο να βοηθήσουν την πρόληψη αποβολών ή τις γεννήσεις νεκρών εμβρύων.
Η αρχική συζήτηση το 2011 είχε προκαλέσει έντονα συναισθήματα σε μια χώρα που εξολόθρευσε συστηματικά τα άτομα με αναπηρία κατά τη διάρκεια της ναζιστικής περιόδου.





www.enimerwsi.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου