Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Επίθεση Τσίπρα στη κυβέρνηση για Παπαγεωγόπουλο και Σκουριές.

tsipras skouries 2

Επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό με αφορμή την καταδίκη του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης, Β. Παπαγεωργόπουλου και τα πρόσφατα επεισόδια στις Σκουριές της Χαλκιδικής εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε εκδήλωση του κόμματός του για την Παιδεία, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στην καταδίκη Παπαγεωργόπουλου σημείωσε ότι «δεν είναι ένα ευχάριστο γεγονός» αλλά «θλιβερό γεγονός» και ότι «δεν γεμίζουμε χαρά όταν βλέπουμε ανθρώπους να καταδικάζονται σε ισόβια», αλλά υπενθύμισε παλαιότερη αναφορά του κ. Σαμαρά πριν ενάμιση χρόνο στη ΔΕΘ για τον πρώην δήμαρχο ότι θεωρούσε ότι είναι «ένας έντιμος άνθρωπος" που "έχει κάνει καταπληκτικά πράγματα για τη Θεσσαλονίκη».
«Δεν ξέρω αν αυτά τα καταπληκτικά πράγματα που έκανε μεταξύ άλλων ήταν ότι με το προσωνύμιο «φτερωτός γιατρός», έβαλε φτερά στο δημόσιο χρήμα της πόλης», τόνισε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Αυτό που ξέρω όμως είναι ότι ο πρωθυπουργός στερείται αξιοπιστίας. Αυτός είναι ο αξιόπιστος πρωθυπουργός; Αυτός είναι που θα αναβαθμίσει το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό, που θα συγκρουστεί με τα συμφέροντα και τη διαπλοκή για να βγάλει τη χώρα από την κρίση, που έχει στο κόμμα του κατάδικους για υπεξαίρεση, ή στελέχη αυτοδιοικητικά που έχουν καθαιρεθεί από τα καθήκοντα τους γιατί εξυπηρέτησαν ημέτερους, ή μια σειρά από συμβούλους στη λίστα Λαγκάρντ; Αυτή είναι αξιοπιστία του πρωθυπουργού; Και τολμά ο κ. Σαμαρά να απευθύνεται στην αριστερά και στο ΣΥΡΙΖΑ κουνώντας το δάχτυλο για ανομία; Και να κουνά το δάχτυλο στους κατοίκους της Χαλκιδικής για ανομία;».
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι μιλώντας προηγουμένως με πολίτες που αντιδρούν στην επένδυση χρυσού στη Χαλκιδική του ανέφεραν ότι υπέστησαν «ωμή τρομοκρατία και καταστολή, ενταγμένη στη στρατηγική της έντασης», που «επιχειρεί το τελευταίο διάστημα η μνημονιακή κυβέρνηση να επιβάλλει», τονίζοντας ότι θυμίζει άλλες εποχές. 
Στήριξη Τσίπρα στο εγχείρημα των εργαζομένων της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής
Την υποστήριξή του στo εγχείρημα των εργαζομένων της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής (ΒΙΟ.ΜΕ.), που επαναλειτουργούν το εργοστάσιο με αυτοδιαχείριση, μετά την εγκατάλειψή του από την προηγούμενη διοίκηση και την πτώχευση της μητρικής Φίλκεραμ Τζόνσον, εξέφρασε, επισκεπτόμενος τον χώρο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από την κυβέρνηση να ανταποκριθεί στα αιτήματα των εργαζομένων, ενώ δεσμεύτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει πρόταση νόμου για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που θα δώσει "μια ελπίδα" και "μια άλλη προοπτική" σε ανάλογα εγχειρήματα.
Τόνισε δε ότι, η προσπάθεια της ΒΙΟΜΕ μπορεί να αποτελέσει κι ένα "πιλοτικό εγχείρημα" για την αντιμετώπιση της αύξησης της ανεργίας που "έχει φτάσει στο 35% και στο 50% για τους νέους", μέσα από την υποστήριξη συνεργατικών "δικτύων κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας". Σημείωσε ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και το πτωχευτικό δίκαιο δίνουν τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να βγάζουν τα συσσωρευμένα κέρδη των προηγούμενων ετών έξω από τις επιχειρήσεις και να τα φορτώνουν στους εργαζόμενους και στα ασφαλιστικά ταμεία "και δεν έχει γίνει σε μία και δύο, αλλά σε εκατοντάδες και χιλιάδες περιπτώσεις στην Ελλάδα", αφήνοντας "στον άσσο" τους εργαζόμενους, όπως είπε.
"Η δική σας η περίπτωση έχει φυσικά τις ιδιαιτερότητές της, όμως εμείς θέλουμε να δούμε συνολικά ένα πιλοτικό σχέδιο προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα, με αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο, να υποστηριχθούν τέτοιες πρωτοβουλίες σαν τη δική σας" τόνισε ο κ. Τσίπρας, αναφέροντας την εμπειρία και της Αργεντινής, όπου με παρόμοιες πρακτικές - μεταξύ αυτών και με στήριξη συνεργατικών σχημάτων - "από 24% μείωσαν σε έξι χρόνια την ανεργία σε 6%".
 "Εμείς, προτιθέμεθα το επόμενο διάστημα να καταθέσουμε πρόταση νόμου που θα αλλάξει ριζικά το θεσμικό πλαίσιο, θα δίνει κίνητρα σε συνεταιρισμούς εργαζομένων προκειμένου να μπορούν να αναλάβουν τις επιχειρήσεις εκεί, όπου η ιδιοκτησία είναι έτοιμη να φύγει ή φεύγει και τους εγκαταλείπει, αλλάζοντας, όμως, ριζικά το πτωχευτικό δίκαιο ούτως ώστε να δεσμεύει και την προσωπική περιουσία των εργοδοτών που παίρνουν τα κέρδη και αφήνουν τα χρέη στους εργαζόμενους" υπογράμμισε - μεταξύ άλλων - ο κ. Τσίπρας.
 "Ξέρουμε ότι αυτές οι προσπάθειες θα βρουν την αντίθεση των φονταμενταλιστών που μας κυβερνούν, σήμερα, τού νεοφιλελευθερισμού [?] είναι δογματικοί οι άνθρωποι" τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: "Η μάχη που δίνετε, που δίνουμε, είναι μια μάχη ταξική. Είναι μια σύγκρουση ταξική. Θέλουν να μας πείσουν ότι, μαζί τα φάγαμε. Λοιπόν, δεν τα φάγαμε μαζί. Αυτοί που τα έφαγαν, εγκατέλειψαν το εργοστάσιο και ίσως να έχουν βγάλει και τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Εσείς είστε εδώ και αγωνίζεστε να ζήσετε τις οικογένειές σας. Και πιστεύω ότι αυτός ο αγώνας θα δικαιωθεί και θα έχει αποτελέσματα".
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την καταδίκη του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης, Β. Παπαγεωργόπουλου και τα πρόσφατα επεισόδια στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Μιλώντας στη Θεσσαλονίκη σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για την Παιδεία, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην καταδίκη Παπαγεωργόπουλου, λέγοντας ότι «δεν είναι ένα ευχάριστο γεγονός» αλλά «θλιβερό γεγονός» και ότι «δεν γεμίζουμε χαρά όταν βλέπουμε ανθρώπους να καταδικάζονται σε ισόβια», αλλά υπενθύμισε παλαιότερη αναφορά του κ. Σαμαρά πριν ενάμιση χρόνο στη ΔΕΘ για τον πρώην δήμαρχο ότι θεωρούσε ότι είναι «ένας έντιμος άνθρωπος" που "έχει κάνει καταπληκτικά πράγματα για τη Θεσσαλονίκη».

«Δεν ξέρω αν αυτά τα καταπληκτικά πράγματα που έκανε μεταξύ άλλων ήταν ότι με το προσωνύμιο «φτερωτός γιατρός», έβαλε φτερά στο δημόσιο χρήμα της πόλης», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι μιλώντας προηγουμένως με πολίτες που αντιδρούν στην επένδυση χρυσού στη Χαλκιδική του ανέφεραν ότι υπέστησαν «ωμή τρομοκρατία και καταστολή, ενταγμένη στη στρατηγική της έντασης», που «επιχειρεί το τελευταίο διάστημα η μνημονιακή κυβέρνηση να επιβάλλει», τονίζοντας ότι θυμίζει άλλες εποχές.

«Θέλω να πιστεύω, ότι το 2013 δεν μπορεί να θυμίζει σε τίποτε το 1963. Δεν μπορεί κάποιοι να μας γυρίσουν πενήντα χρόνια πίσω και δεν μπορούν να μετατρέψουν μια περιοχή σε Λωρίδα της Γάζας, μόνο και μόνο επειδή οι πολίτες της ζητούν δημοκρατία δικαιοσύνη και να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Ας μην μιλούν λοιπόν για ανομία αυτοί που έχουν κάνει την ανομία καθημερινότητα».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «υπερασπίζεται την νομιμότητα» και επιδιώκει «να ενώσει τους πολίτες» και συνέχισε:

«Ξέρω ότι αυτή η προσπάθεια μας δεν θα είναι εύκολη προσπάθεια. Προϋποθέτει συγκρούσεις και εντός της χώρας και εκτός της χώρας με κατεστημένα και νοοτροπίες δεκαετιών με μεγάλα συμφέροντα ντόπια και ξένα, όμως θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε αυτές τις συγκρούσεις.

Αναφερόμενος σχέδιο «Αθηνά», το χαρακτήρισε σχέδιο συρρίκνωσης των ακαδημαϊκών χαρακτηριστικών της ανώτατης εκπαίδευσης «εν ονόματι του Μνημονίου».

«Είναι ένα φτηνό λογιστικό σχέδιο», επισήμανε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «πίσω από τον μανδύα του εξορθολογισμού» και «χωρίς διάλογο με την πανεπιστημιακή κοινότητα και με τους φοιτητές να αντιδρούν» επιχειρεί «δια της πλαγίας οδού να ανατρέψει τη δημόσια και δωρεάν παιδεία».

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι το σχέδιο «Αθηνά», δεν λύνει κανένα πρόβλημα, αντιθέτως, όπως είπε, το ίδιο είναι ένα πρόβλημα για την ανώτατη εκπαίδευση επειδή έρχεται «χωρίς πόρους και διασφάλιση των πτυχίων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων, να χαρίσει την ανώτατη εκπαίδευση στο ιδιωτικό κεφάλαιο».
- See more at: http://newpost.gr/post/194839/view/#sthash.tw362n3V.dpuf

Επίθεση στην κυβέρνηση και στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Ν.Δένδια εξαπέλυσε από τη Θεσσαλονίκη απόψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α.Τσίπρας,
με αφορμή τη δράση της αστυνομίας στη Β.Α Χαλκιδική και τις καταγγελίες που κάνουν εδώ και μέρες οι κάτοικοι για ανελέητες αστυνομικές διώξεις και κλίμα τρομοκρατίας .
“Θεωρώ αδιανόητο να συλλαμβάνονται πολίτες, να κακοποιούνται και να εκμαιεύεται με τη βία γενετικό υλικό χωρίς την παρουσία δικηγόρου και στην ανακριτική διαδικασία βασικό στοιχείο να είναι, εάν υποστηρίζουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης” είπε ο Α.Τσίπρας ο οποίος συνάντησε στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, εκπροσώπους κατοίκων από τη Χαλκιδική που αντιδρούν στην επένδυση της Ελληνικός Χρυσός”, κατοίκους που έχουν προσαχθεί από την αστυνομία και τη βουλευτή Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κ.Ιγγλέζη. Ο κ.Τσίπρας ενημερώθηκε τόσο από δικηγόρους, όσο και από τους κατοίκους, για τα περιστατικά με τις προσαγωγές και για το περιεχόμενο των καταγγελιών που έχουν κάνει για την αστυνομική βία στη Χαλκιδική. 
“Πιστεύω ότι οφείλει μια συγνώμη τουλάχιστον, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, για αυτήν την συμπεριφορά. Εάν δεν το πράξει θα είναι αυτός ο ηθικός αυτουργός της καταστολής και της στρατηγικής της έντασης” δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η τρομοκρατική επίθεση στις Σκουριές “ευνόησε τους σχεδιασμούς της στρατηγικής της έντασης. Τους σχεδιασμούς μιας κυβέρνησης η οποία έχει επενδύσει στην ένταση. Και στάθηκε ως αφορμή για να μετατραπεί σταδιακά η Χαλκιδική σε “Λωρίδα της Γάζας”. Με καταστολή, με αυταρχισμό, με προσαγωγές”.
Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των κατοίκων της Β.Α Χαλκιδικής, τους είπε “εσείς υπερασπίζετε τη νομιμότητα. Όχι αυτοί που ήρθαν νύχτα, όχι για να επενδύσουν, αλλά να λεηλατήσουν” και τους κάλεσε να διεθνοποιήσουν το πρόβλημα τους, στέλνοντας στοιχεία και τον πλήρη φάκελο της κυβέρνησης στο Καναδικό Κοινοβούλιο και στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με τον κ.Τσίπρα, “ο ηθικός αυτουργός εδώ (εννοώντας τους κατοίκους που διώκονται) έχει τα χέρια του και το κούτελο του καθαρά. Αυτοί που τον κατηγορούν για ανομία εμπλέκονται, πολλοί από αυτούς, ή πολλοί από τους ομοϊδεάτες τους, σε μια σειρά από σκανδαλώδεις διαδικασίες, πολλές από τις οποίες καταλήγουν στα δικαστήρια με βαριές κατηγορίες. Αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα μας ότι δεν χρωστάμε σε κανέναν και δεν πρόκειται να απολογηθούμε σε κανέναν.”
Αναφερόμενος στο έργο της εξόρυξης, είπε ότι εάν γίνει το κόμμα του κυβέρνηση, θα υπάρξει ουσιαστικός διάλογος που θα αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και θα τεθούν από το Δημόσιο κάποιοι όροι στην εταιρεία. “Αν αυτούς τους όρους δεν τους δέχονται οι επενδυτές, λυπούμαστε. Δεν θα είναι επενδυτές, θα είναι πειρατές” είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα του διαλόγου, θα τεθεί στην κρίση της τοπικής κοινωνίας με δημοψήφισμα. 
Η παρακάτω φωτογραφία είναι από την αποψινή συνάντηση:
- See more at: http://www.thesstoday.gr/politiki/29-policy/9147-tsipras.html#sthash.Ru0ZIRqH.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου