Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Σχοινοβατεί το κυπριακό δημόσιο χρέος, αναφέρει το blog των «Financial Times»

Την προσοχή στον τρόπο υπολογισμού της βιωσιμότητας του κυπριακού χρέους εφιστά με άρθρο της το blog των Financial Times, Alphaville, το οποίο χαρακτηρίζει... το κυπριακό πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας ως ίσως το πιο ακριβό στην ιστορία κατ` αναλογία του μεγέθους της οικονομίας.

Ο ιστότοπος, που κατά καιρούς φιλοξενεί αναλύσεις κορυφαίων οικονομολόγων, σημειώνει ότι από την στιγμή που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έθεσε ως όρο για την συμμετοχή στις διασώσεις κρατών, την ύπαρξη μιας ανάλυσης της βιωσιμότητας του χρέους, τα προγράμματα αυτά «θα έπρεπε να είναι στη θεωρία αρκετά αντικειμενικά».

«Στην πραγματικότητα όμως (οι αναλύσεις βιωσιμότητας του χρέους) έχουν γίνει φαντασιώσεις που ετοιμάζονται στις Βρυξέλλες ή στο Βερολίνο με τους σχεδιαστές των πακέτων οικονομικής βοήθειας να τοποθετούν ιδιωτικοποιήσεις και προβλέψεις ανάπτυξης στις αναλύσεις λες και είναι στρατηγοί που μετακινούν φανταστικά στρατεύματα σε ένα χάρτη», υποστηρίξει το Alphaville.

Σημειώνει δε ότι το ΔΝΤ σιγά-σιγά έχει επαναφέρει την πραγματικότητα στις διαδοχικές αναλύσεις βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, μετά τις λανθασμένες προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι κορυφαία στελέχη του ΔΝΤ έχουν παραδεχθεί ότι έχουν κάνει λάθος στον υπολογισμό του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα διότι δεν υπολόγισαν το μέγεθος της ύφεσης συνεπεία των σκληρών μέτρων λιτότητας.

Ειδικότερα, για την Κύπρο, το blog Alphaville επικαλείται ανάλυση του Γκάμπριελ Στερν, που θεωρείται σημαίνων οικονομολόγος-αναλυτής, ο οποίος, θεωρεί ότι το κυπριακό χρέος δεν θα είναι βιώσιμο.

O εν λόγω αναλυτής εκτιμά ότι το κυπριακό ΑΕΠ θα ανέλθει στα €19,116 δισεκατομμύρια, σε αντίθεση με πρόβλεψη του κυπριακού Υπουργείου Οικονομικών που εκτιμά ότι με ρυθμό ανάπτυξης 4,5% από το 2016 και εντεύθεν θα φτάσει στα €22,549 δισ. Πάντως, οι προβλέψεις του Sterne σε σχέση με την μεταβολή του πραγματικού κυπριακού ΑΕΠ διαφέρουν μόνο κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες (2,0% έναντι 2,5% του κυπριακού Υπουργείου Οικονομικών) από το 2016 και εντεύθεν.

Όσον αφορά τον χρόνο επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος, ο Στερν εκτιμά ότι αυτό θα φτάσει στο 3,5% γύρω στο 2020, ενώ το μνημόνιο που συμφωνήθηκε κατ` αρχήν με την Τρόικα προνοεί επίτευξη πλεονάσματος το 2015 (2,7%) και 4% το 2016.

Σημειώνεται ότι ανάλυση βιωσιμότητας του κυπριακού χρέους, που παρουσίασε το Υπουργείο Οικονομικών τον Ιανουάριο στους πρεσβευτές κρατών-μελών της Ευρωζώνης, εκτιμά ότι το χρέος θα κορυφωθεί γύρω στο 140% το 2014 με το χειρότερο σενάριο της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού τομέα, ενώ θα ακολουθήσει καθοδική τροχιά τα επόμενα χρόνια και υποχωρήσει πέριξ του 100% μέχρι το 2020.

Σύμφωνα με το Alphaville, η ανάλυση της βιωσιμότητας για την Κύπρο, πιθανόν να προνοεί ότι το κυπριακό χρέος θα κατέλθει στο 102% του ΑΕΠ μέχρι το 2021 λόγω πρόβλεψης για μια σχετικά γρήγορα ανάκαμψη.

«Ωστόσο είδαμε αυτό το έργο και στο παρελθόν, η εκδοχή της πραγματικότητας να θεωρεί πως η Κύπρος θα παρουσιάσει μια πολύ χειρότερη ύφεση απ` ότι εκτιμά η ανάλυση, αναγκάζοντας την Ευρωζώνη να εξετάσει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους του επίσημου τομέα (διακινδυνεύοντας απώλειες για τους φορολογούμενους) αργότερα», αναφέρεται.

Η Alpaville επικαλείται τον Στερν, ο οποίος θεωρεί ότι ακόμη και με επιτόκιο 1% μακροπρόθεσμα το κυπριακό χρέος θα είναι οριακά διαχειρίσιμο.

Επικρίσεις κατά του τέως Διοικητή ΚΤΚ

Αφού χαρακτηρίζει την κυπριακή διάσωση ως «ίσως την πιο ακριβή τραπεζική κρίση όλων των εποχών», ο Στερν, τον οποίο επικαλείται η Alphaville, σημειώνει ότι αυτή «προκλήθηκε εν μέρει από έναν από τους κορυφαίους οικονομολόγους -ερευνητές στην αμερικανική Κεντρική Τράπεζα (Federal Reserve) της γενιάς του, ο οποίος έγινε Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου -με πιθανόν τις ευγενέστερες των προθέσεων- για να στοιχίσει στην χώρα του ένα τεράστιο κομμάτι του κυπριακού ΑΕΠ σε αποτυχημένες προσπάθειες να διαχειριστεί το τραπεζικό σύστημα και τις εργασίες του στην Ελλάδα».

Ο ίδιος οικονομολόγος εκφράζει έκπληξη για το γεγονός ότι η Τρόικα δεν περιέλαβε στην ανάλυση της βιωσιμότητας του κυπριακού χρέους τα αποθέματα φυσικού αερίου που εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να έχουν τεράστια αξία.
philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου