Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

«Λεφτά υπάρχουν» για όσους εξεφτελίζουν τους Έλληνες ήρωες…

Γιώργος Λεκάκης (lekakis.com)
Ένα άγνωστο «θεατρικό δημιούργημα» («Αθανάσιος Διάκος: Η Επιστροφή»), μιας άγνωστης «δημιουργού» (της Λένας Κιτσοπούλου), επιχορηγήθηκε από την γνωστή εταιρεία «Φεστιβάλ Αθηνών ΑΕ», με την έγκριση του διευθυντού του, Γιώργου Λούκου, και παρουσιάσθηκε τον Ιούλιο που μας επέρασε στα πλαίσια του εφετινού προγράμματος εκδηλώσεών του, στο Θέατρο «Πειραιώς 260» εν Αθήναις, και μάλιστα σε δύο παραστάσεις. Πρόκειται για «έργο» που… περιπαίζει τον ήρωα και εθνομάρτυρα της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821, Αθανάσιο Διάκο, παρουσιάζοντάς τον να… «ξανάρχεται στην ζωή, να ζει στην σημερινή Αθήνα, να δουλεύει σε ψησταριά, όπου… σουβλίζει αρνιά και κοτόπουλα έχει υπαλλήλους Κούρδους ντελιβεράδες, ενώ είναι παντρεμένος με την Κρυστάλλω, την οποία ζηλεύει και ξυλοφορτώνει. Αυτή τον απατά με τον Κούρδο μετανάστη υπάλληλο του, οποίος και την αφήνει έγκυο. Ο απατημένος Διάκος το μαθαίνει και σφάζει την γυναίκα του»… Κι όλα αυτά, ενώ η ελληνική σημαία περιφέρεται στην σκηνή ως τραπεζομάνδηλο! Διεστραμμένος… σουβλατζής, λοιπόν, ποιος; Ο ανασκολοπηθείς ήρως! Σημειώνω πως ο παχυλά αμειβόμενος με χρήματα του ελληνικού βαρειά φορολογούμενου λαού κ. Λούκος, είναι διευθυντής και του Φεστιβάλ Αθηνών και αυτού της Επιδαύρου!
Πράγματι, λοιπόν, τον περασμένο Ιούνιο, με απόφαση της γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, η επίμαχη παράσταση συμπεριελήφθη στις εννέα συνολικά θεατρικές παραστάσεις, οι οποίες εντάχθηκαν στο πρόγραμμα χρηματοδοτήσεως μέσω ΕΣΠΑ, ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ! Στην προγραμματική σύμβαση αναφέρεται ότι οι παραστάσεις επειδή προάγουν το πνεύμα, βιντεοσκοπούνται για εκπαιδευτικούς λόγους…
Μια χώρα που πληρώνει «δημιουργούς» που εξεφτελίζουν τους ήρωές της δεν μπορεί παρά να κυβερνάται από «δοσίλογους» κυβερνήτες! Ένας από τους αγίους της επαναστάσεώς μας (όπως ζωγραφίσθηκε από τον Θεόφιλο, τον Πήτερ φον Ες, κ.ά.), όπως υμνήθηκε από μεγάλους ποιητές (όπως ο Αρ. Βαλαωρίτης), δεν μπορεί να είναι υποχείριο αγνώστων, μικρών, περαστικών, δοσίλογων και εν πάσει περιπτώσει αυτών για τους οποίους η Ιστορία δεν θα γράψει ποτέ τίποτε… Ας είναι… Ο Αθνανάσιος Διάκος έδωσε την ζωή του για να έχουν οι ευεργετηθέντες ομόεθνοι και οι ομόθρησκοί του την ελευθερία – εν τέλει ακόμη και να τον υβρίζουν…
Και εδώ έρχονται και οι μεγάλες ευθύνες της Εκκλησίας μας. Που δεν αγιοποίησε τον ήδη άγιο διάκο στην συνείδηση του Έλληνος και άφησε χαραμάδα να εισβάλλουν όλοι όσοι καραδοκούν να προσβάλλουν πατρίδα και θρησκεία και χαίρονται γι’ αυτό…
Για «αρρωστημένη απόπειρα εξευτελισμού του Αθανάσιου Διάκου» έκαμε λόγο αντιδρώντας με ψήφισμά του, το Δημοτικό Συμβούλιο Λαμιέων – και εύγε του!
Στο ψήφισμά τους, οι Φθιώτες συντοπίτες του ήρωος αναφέρουν σχετικά: «Όλα αυτά με την ανοχή μιας δήθεν κουλτουριάρικης δοτής ακριβοπληρωμένης διοίκησης. Όλα αυτά με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου που εν μέσω σκληρής κρίσης - και ερήμην του - χρηματοδοτεί τις διαστροφές κάποιων. Όλα αυτά με σκοπό την απεθνικοποίηση, την αφιεροποίηση και τον εθνομηδενισμό.
Για μας, ο Αθανάσιος Διάκος είναι ο ήρωας, ο γενναίος, το σύμβολο της αυτοθυσίας, ο ορισμός της αυταπάρνησης, ο πατριώτης, ο Έλληνας, ο Ορθόδοξος. Για μας, ο Αθανάσιος Διάκος είναι αυτός για τον οποίο κάθε χρόνο οργανώνουμε τα «Διάκεια» ως ελάχιστο φόρο τιμής στην μνήμη του. Για μας, ο Αθανάσιος Διάκος είναι παντού: Στην πλατεία Διάκου στη Λαμία ο ανδριάντας του, στην πλατεία Λαού το κενοτάφιο του, στην Αλαμάνα το ψηφιδωτό και η προτομή του, στα τιμητικά αναμνηστικά της Ι.Μ. Φθιώτιδας η μορφή του. Κυρίως όμως, είναι στην καρδιά, στο μυαλό και στην ψυχή κάθε Λαμιώτη, κάθε Φθιώτη, κάθε Στερεοελλαδίτη, κάθε Ρουμελιώτη, κάθε Έλληνα, κάθε Πανέλληνα!
Καταγγέλλουμε την Λένα Κιτσοπούλου για το προσβλητικό έργο που συνέγραψε. Καταγγέλλουμε τον Γιώργο Λούκο για την έγκριση αυτού του απαράδεκτου «έργου». Είναι άλλο πράγμα ο σεβασμός της ελευθερίας λόγου και έκφρασης και η αγάπη για την τέχνη και άλλο η προσβολή εθνικών ηρώων και η δομική επίθεση στα συστατικά στοιχεία του Έθνους. 
Ζητούμε από το υπουργείο Πολιτισμού να λάβει άμεσα τα κατάλληλα μέτρα. Καλούμε την Ι.Μ. Φθιώτιδας, τους πέντε Βουλευτές της Φθιώτιδας και όλα τα κόμματα να καταδικάσουν το απαράδεκτο «έργο». Ζητούμε από τους συλλόγους και τους φορείς του τόπου μας να αντιδράσουν.
Ως εδώ και μη παρέκει!».
Το ψήφισμα υπέβαλλε ο δημοτικός σύμβουλος Γεώργιος Σαγιάς και εγκρίθηκε ομοφώνως από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαμιέων, στις 27 Αυγούστου 2012. 
Για το θέμα ευαισθητοποιήθηκε και κατέθεσε ερώτηση στον υπουργό ο βουλευτής… Σερρών, Αρτέμης Ματθαιόπουλος.
βλ. σχ. και εφημ. «Πρώτο Θέμα», 2.9.2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου