Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

ακούω .... απαντάω







Ακούω και διαβάζω πολλές απόψεις για το τι είναι ή τι δεν είναι ένας στρατιωτικός. Τι πρέπει ή τι δεν πρέπει να κάνει. Εάν είναι σωστός ή λάθος αυτός, ο τάδε ή ο δείνας.
Κάθε φορά, προσπαθώ να σταθμίσω με βάση τις γνώσεις ή την εμπειρία μου κάθε τι και να δώσω μια αληθινή ή έστω μια ειλικρινή απάντηση ή εξήγηση. Βασική αρχή είναι ότι, ως άνθρωπος, δεν κατέχω όλη την αλήθεια, άρα είναι αδύνατον όλες οι απαντήσεις μου να είναι ορθές ή έστω ορθότερες από αυτές άλλων ανθρώπων.
Τονίζω ότι, το παρών άρθρο είναι προσωπικό και δεν εκπροσωπεί κατά ανάγκη, σκέψεις ή ιδέες άλλων προσώπων. Αναπτύσσεται με μορφή ερωτήσεων - απαντήσεων και σε καμία περίπτωση δεν έχει στόχο να προσβάλλει φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν εκφράσει απόψεις που απαντώνται.
Ακούω : Οι στρατιωτικοί τόσα χρόνια σώπαιναν, μόνο τώρα που χάνουν τα λεφτά μιλάνε, άρα μόνο για τα λεφτά νοιάζονται.
απαντάω : Επίσης σώπαιναν οι λιμενεργάτες, οι οικοδόμοι, οι δικαστικοί, οι ιδιοκτήτες κατοικιών και πολλοί άλλοι. Αυτό κάνει το σύνολο της κοινωνίας φιλοχρήματο ή απλά όταν υπάρχει μία αδικία, ανεξάρτητα από την επαγγελματική ιδιότητα, υπάρχει η ανάγκη να εξωτερικεύσει ένας άνθρωπος την αντίδρασή του;
ακούω : Οι στρατιωτικοί οφείλουν να είναι υπεράνω χρημάτων, να είναι αφοσιωμένοι στο έργο τους και να ενδιαφέρονται μόνο για το καλό της Ελλάδας.
απαντάω : Οι πολιτικοί δεν οφείλουν να είναι υπεράνω χρημάτων; Οι ιατροί δεν οφείλουν να είναι υπεράνω χρημάτων; Γενικά δεν οφείλουν όσοι παρέχουν μια υπηρεσία σε μια κοινωνία να είναι υπεράνω χρημάτων; Σε κάθε περίπτωση όμως, ακόμα κι αν υποθέταμε ότι μόνο οι στρατιωτικοί οφείλουν να μην σκέφτονται τα χρήματα, πρέπει για κάποιον λόγο να μην αγαπάνε τα παιδιά τους και να μην θέλουν να φροντίζουν γι' αυτά; Το να θέλουν να λαμβάνουν όσα απαιτούνται ώστε να παρέχουν στέγη, τροφή, ένδυση και μόρφωση δεν είναι ούτε παράλογο, ούτε διαφορετικό από ότι θέλει κάθε λογικός άνθρωπος πάνω στον πλανήτη. Το να θεωρούμε παράλογους τους στρατιωτικούς ειδικά, επειδή επιθυμούν ότι θέλουν και όλοι οι άλλοι, απλά και μόνο διότι έχουν διαφορετική επαγγελματική ιδιότητα, κατ' εμέ δεν αποτελεί ούτε επιχειρηματολογία, ούτε δεικνύει νοημοσύνη.
ακούω : Χρόνια τώρα οι στρατιωτικοί λάμβαναν υψηλούς μισθούς, είχαν προνόμια, συνταξιοδοτούνται από το 40ο έτος ηλικίας. Τώρα ήρθε η ώρα να πληρώσουν.
απαντάω :  Όσοι έλαβαν αυτούς τους μισθούς και συνταξιοδοτήθηκαν, δεν τους έλαβαν παράνομα ούτε απείλησαν κάποιον για να το πετύχουν. Όπως και να έχει αυτά έγιναν στο ΠΑΡΕΛΘΟΝ. Αυτοί που σήμερα έχουν από ένα έτος έως 20 έτη στο στράτευμα, ούτε υψηλούς μισθούς λαμβάνουν, ούτε ιδιαίτερα προνόμια έχουν, ούτε πρόκειται να λάβουν σύνταξη αν δεν συμπληρώσουν 40 συντάξιμα χρόνια. Με απλά λόγια, άλλοι πήραν και άλλοι πληρώνουν τον λογαριασμό. Κάτι που συνέβη σε όλους τους εργαζόμενους, σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Στο κάτω - κάτω, κανείς ποτέ δεν μας είπε πως είναι δυνατόν, όλα να ταμεία ξαφνικά να έχουν ξεμείνει από κεφάλαια, εφόσον εισφορές καταβάλλονται. 
ακούω :  Οι στρατιωτικοί δεν πρέπει να "συνδικαλίζονται" γιατί έτσι καταστρέφουν την πειθαρχία των Ενόπλων Δυνάμεων.
απαντάω : Οι Στρατιωτικοί που συνέστησαν τις Περιφερειακές Ενώσεις, είναι κατά παραδοχή των Διοικητών τους οι πλέον πειθαρχικοί. Σε καμία περίπτωση η συμμετοχή σε Ενώσεις δεν πρέπει να συγχέεται με "συνδικάτα εργαζομένων". Από τα καταστατικά των Ενώσεων, απαγορεύεται η προκήρυξη ή η συμμετοχή σε απεργία. Από τα καταστατικά των Ενώσεων, απαγορεύεται στα μέλη τους να εκφράζονται υπέρ ή κατά πολιτικών κομμάτων. Σε κάθε περίπτωση, αν και ένα μεγάλο μέρος των ενδιαφερόντων των Ενώσεων αφορά τα τεκταινόμενα εντός Υπηρεσίας, η δράση τους είναι καθαρά εξωυπηρεσιακή.

ακούω : Οι στρατιωτικοί έχουν Λέσχες, ΚΑΑΥ, υπηρεσιακά αυτοκίνητα και τόσα άλλα, ας τους κόψουν και κάτι.
απαντάω :
- Οι Λέσχες δημιουργήθηκαν την δεκαετία του 1930 από χρήματα που κατέβαλαν οι Αξιωματικοί εκάστης πόλης (Φρουράς). Το όνομά τους είναι "Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς". Από το τέλος της δεκαετίας του 1980, συμπεριλήφθηκαν σε αυτές και οι Μόνιμοι και Εθελοντές Υπξκοι. Συντηρούνται με χρήματα που κρατούνται κάθε μήνα από τις αποδοχές των στρατιωτικών και οι τιμές των προϊόντων που παρέχουν στα μέλη τους είναι επιβαρυμένο με ένα ποσοστό υπέρ Λέσχης και ένα υπέρ ΜΤΣ-ΕΚΟΕΜΣ. ΔΕΝ ΤΡΩΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΩΡΕΑΝ. Γιατί δεν φτιάχνουν Λέσχες κι άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι (πχ δημοτικοί υπάλληλοι, εμποροβιοτέχνες) ανά πόλη;;;;
- Τα Κέντρα Αποκατάστασης Απωλειών Υγείας (ΚΑΑΥ), είναι χώροι που εν καιρό πολέμου θα αναρρώνουν όσοι τραυματίζονται στην μάχη. Για να καλυφθούν οι ανάγκες συντηρήσεώς τους, μισθώνονται (νοικιάζονται) σε στρατιωτικούς, με βαθμό Επχία και άνω και σε Μόνιμους Υπαλλήλους (πολιτικό προσωπικό), με τίμημα που καθορίζεται κάθε έτος, με Γενική Διαταγή. Για να δείξω τάξη μεγέθους περίπου €5,85 ανά άτομο και ανά ημέρα.
- Όταν οι απώλειες αποδοχών, από το 2009 έως τώρα (Ιαν 2013) κυμαίνεται από 32% έως 55%, δεν λέγεται απλά "έκοψαν κάτι". Μάλλον λέγεται "μας κυνηγάνε σε κάθε γωνία". Δυστυχώς δεν είδαμε ακόμα τον μικρότερο μισθό μας.
- Σε γενικές γραμμές, καλύτερα είναι όποιος δεν ξέρει να μην κρίνει, απλά και μόνο, επειδή "νομίζει" ή επειδή "άκουσε τον τάδε να λέει".

ακούω : Η Ελλάδα δεν έχει χρήματα, άρα οι στρατιωτικοί ζητάνε πράγματα που δεν πρόκειται να πάρουν.
απαντάω : Όσοι σκέφτονται ότι όταν απουσιάζουν τα χρήματα, η Πολιτεία είναι ανίκανη να παράσχει το οτιδήποτε, είτε στερούνται φαντασίας ή απλά ανήκουν σε όσους δεν επιθυμούν να δώσουν οτιδήποτε, για προσωπικούς (άγνωστους στον γράφοντα) λόγους.
Ας αναλύσουν τις βασικές ανάγκες του ανθρώπου :
- Τροφή. Ας εξασφαλιστεί η δυνατότητα εξαγορά τροφίμων σε χαμηλότερες τιμές για τους οικογενειάρχες στρατιωτικούς. Ο υπογράφων έχει υποβάλλει σχετική πρόταση, υπηρεσιακά, με το σύστημα Προτάσεων - Ιδεών.
- Στέγαση. Το θέμα έχει δύο διαστάσεις. Η μία διάσταση αφορά όσους έχουν στεγαστικά δάνεια ή μόνιμη κατοικία κάπου. Αντιδιαμετρικά είναι όσοι δεν έχουν στέγη και στερούνται της δυνατότητας να επιβιώσουν λόγω σμίκρυνσης του εισοδήματός τους σε σχέση με το ύψος του ενοικίου. Η πρώτη διάσταση μπορεί να βοηθηθεί άλλοτε με την μετάθεση στελεχών, άλλοτε με την κρατική εγγύηση των δανείων. Η δεύτερη διάσταση μπορεί να εξυπηρετηθεί με την δημιουργία προγράμματος κατασκευής προκατασκευασμένων οικιών εντός στρατοπέδων για την στέγαση τόσο εγγάμων όσο και αγάμων, λύνοντας το πρόβλημα με μικρό κόστος, καθώς η ενοικίαση αυτών, κατά το πρότυπο των ΣΟΑ-ΣΟΜΥ-ΣΟΕΠΟΠ, θα επιστρέψει, σε βάθος χρόνου, στο ΤΕΘΑ θα κεφάλαια που θα δαπανηθούν.
- Μέριμνα για τα τέκνα. Πολλές σύζυγοι στρατιωτικών ή και οι ίδιοι οι στρατιωτικοί διαθέτουν πτυχία και ικανότητες για να διδάξουν και να φροντίσουν τέκνα συναδέρφων (πχ φροντίδα βρεφών-νηπίων, διδασκαλία ξένων γλωσσών και ενισχυτική διδασκαλία). Αυτό που απουσιάζει είναι ο χώρος, τα μέσα και η οργάνωση. Αυτά μπορούν να εξασφαλιστούν, αν και εφόσον, τεθούν υπό νομοθετική ομπρέλα. Μια νομοθετική ρύθμιση, ενδεχομένως να καλύψει την μετακίνηση τέκνων που φοιτούν σε ΤΕΙ-ΑΕΙ, ώστε να μην αυξάνονται τα έξοδα σε περίπτωση μεταθέσεως του γονέα.
Αν, λέω αν, καλυφθούν οι ανάγκες του ανθρώπου και της οικογένειάς του, ποιος ο λόγος να ζητούνται επιπλέον χρήματα;

Θα σταματήσω την παρούσα παράθεση απόψεων - απαντήσεων, όχι από έλλειψη άλλων "ακουσμάτων" αλλά από το φόβο ότι το μέγεθος του άρθρου θα κουράσει τους αναγνώστες του. Θα επανέλθω εν καιρό με νέο άρθρο, καθώς η καθημερινότητα πότε δεν μας αφήνει να μείνουμε χωρίς εναύσματα.

Μετά τιμής,
Ιωάννης Τσιώλης

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου